Hlavní obsah

Místostarosta Třebíče měl napadnout kameramana ČT

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TŘEBÍČ

Nervózní třebíčská koalice si na čtvrtečním zasedání zastupitelstva přibila na pomyslný kříž další hřeb: místostarostovi Miloši Maškovi (ČSSD) ujely nervy a na obranu před natáčením použil vlastní paži. Jak vážný útok byl, prošetřuje místní policie. Zavolal je kolegovi na pomoc David Macháček z pořadu Reportéři ČT.

Foto: Petr Nový, Novinky

Incidentu přihlížela městská policie. Ilustrační foto

Článek

K údajnému napadení došlo ve čtvrtek po deváté hodině večer, se svědky však bude zřejmě potíž.

"Přijeli jsme natáčet kauzu, v níž jde o podezření z korupce při prodeji pozemku. Dostavili jsme se tedy na zasedání zastupitelů a svůj úmysl jsme oznámili tiskovému mluvčímu. Celkem bez problémů jsme pak natáčeli s dotčenými osobami i během dvou přestávek v jednání. Když jsme však po skončení schůze přišli za starostou pro doplňkovou otázku, začal kontakt odmítat," popsal vyhrocené chvíle čtvrtečního pozdního večera David Macháček.

Do věci se pak prý vložila zastupitelka Simona Kafoňková a trvala na tom, aby se reportéři prokázali.

"Tu samou situaci vyvolala záhy znovu, když jsme se souhlasem starosty Ivo Uhra (ODS) natáčeli a odvedla ho. Uher pak přivolal městské strážníky a ti nás prověřovali. Celou situaci kolega stále natáčel. Když Miloš Mašek, který právě vyšel z budovy Fóra, viděl natáčejícího kameramana, rukou mu prudce strčil do mikrofonu a do kamery. Kameraman se začal bránit a do incidentu se vložil i přítomný strážník. Zavolal jsem státní policii a požádal jsem Uhra a Kafoňkovou, aby zůstali jako svědci. Uher však jako vrchní velitel městské policie strážníky odvolal a zastupitelé odešli," doplnil Macháček.

Zastupitelka politika brání

Jak Právu potvrdil Karel Neumann z třebíčské policie, muži zákona případ šetří jako přestupek. Miloše Maška se Právu zastihnout nepodařilo. Telefon nezvedal. Simona Kafoňková (ODS) však tvrdí, že žádné napadení neviděla.

"Mašek Macháčkovi řekl, že mu nic neřekne a kameru zastínil rukou. Jestli se něčeho dotknul, o tom pochybuji," řekla Právu a odvolávala se na přítomnost městských strážníků. Celý televizní tým byl prý velmi nevychovaný a neodbytný. "Kameru měli bez loga, neviděli jsme ani žádný vůz České televize. Městskou policii starosta zavolal, když už neměl víc co říci a oni mu zastoupili cestu," popisuje situaci zastupitelka, která je starostovou družkou.

O tom, co natočil kameraman České televize, si budou moci diváci udělat úsudek sami: David Macháček se se šéfem aktuální publicistiky Jiřím Vondráčkem dohodli, že reportáž, která obsahuje záznam incidentu, odvysílají v pondělí 1. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám