Hlavní obsah

Místo sněhu čekejme teplo

Právo, Hana Kadečková
PRAHA

Pranostika říká, že svatá Cecílie sněhem pole kryje. Jenže tentokrát se moudří předkové nestrefili. Cecilky mají svátek už v sobotu, a to má být naopak docela pěkně, někde až 14 stupňů.

Foto: internet

Na sníh si podle meteorologů ještě chvíli počkáme.

Článek

"Po přední straně brázdy nižšího tlaku vzduchu nad západní Evropou bude proudit teplý vzduch ze Středomoří přes Alpy na naše území, a bude to mít tak trochu podobu teplého fénu," řekl Právu Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu. Podle něj podobný teplý trend jako ve čtvrtek, kde se teploty vyhouply místy až na 15 stupňů, bude pokračovat i v příštích dnech.

"Jen tam, kde by se snad vytvořila mlha a nízká oblačnost, by byly teploty nižší," dodal Seifert. Víkend by tedy měl být polojasný až oblačný s ojedinělými mlhami nebo nízkou oblačností a teplotami v noci 8 až 3 stupně a přes den 9 až 14 stupňů Celsia. "V pondělí by měla přijít jen slabá studená fronta a za ní by se opět vrátilo teplejší proudění," prognózuje Seifert.

Dlouhodobá měsíční předpověď na období od 21. listopadu do 20. prosince říká, že celé toto období by mělo být srážkově průměrné a teplotně nadprůměrné. Úspěšnost této prognózy je 65 procent. Posledních deset dnů v listopadu má být většinou polojasných, místy se vyskytnou mlhy nebo nízká oblačnost a jen ojediněle mrholení.

Uprostřed dekády a na jejím konci se má vyskytnout přechodně zvětšená oblačnost s přeháňkami nebo slabým deštěm. Noční teploty 9 až 3, denní 8 až 14 st. "V závěru měsíce čekáme slabé ochlazení," řekl Seifert.

Prvních deset dnů posledního měsíce roku bude většinou oblačno, občas přijde déšť nebo přeháňky. Sněžit bude jen na hřebenech hor. Teploty v noci 6 až 0, ve dne 4 až 10. Od 11. do 20. prosince bude stále většinou oblačno, občas se srážkami. "Ve vyšších polohách by už snad měly být sněhové," říká s mírným optimismem Seifert. V noci by mělo být 2 až -4 stupně a ve dne 0 až 6 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám