Hlavní obsah

Ministryně Kovářová se zastala žalobců v kauze Opencard

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní zástupce postupoval správně, když počátkem roku tlumil snahy detektivů z protikorupční policie o spuštění vyšetřování kauzy spojené s pražskou kartou Opencard.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

Konstatovala to ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová poté, co si nechala postup žalobce prověřit.

Policisté si totiž stěžovali na fakt, že jim státní zástupce napoprvé zrušil jejich rozhodnutí o zahájení trestního řízení, což je institut, který dává policii v začátcích vyšetřování do rukou širokou paletu nástrojů.

Teprve po tzv. zahájení úkonů totiž vyšetřovatelé mohou např. vyslýchat, vyžadovat si znalecké posudky nebo zabavovat věci důležité pro vyšetřování, případně zadržet podezřelé osoby. Žalobce první rozhodnutí policie zrušil jako předčasné a neodůvodněné.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

„Státní zastupitelství nepochybilo a naopak z dostupných informací vyplývá, že konalo přesně tak, jak mělo,“ řekla Právu k výsledkům prověrky mluvčí resortu justice Jitka Zinke.

Trestní oznámení v souvislosti s kartou Opencard podala loni v prosinci pražská opoziční zastupitelka Jana Ryšlinková (nez.).

Ta nedávno uvedla, že policistům postupně nosila další a další důkazy, ale oni jí tvrdili, že šetřit kauzu zatím nemohou, protože nedostali souhlas od státního zastupitelství.

Povolení dostali až napodruhé koncem února poté, co splnili některé podmínky žalobce, a mohli tak oficiálně šetření zahájit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám