Hlavní obsah

Ministrem dopravy bude Stanjura, nové členy vlády jmenuje Klaus ve středu

Právo, Novinky, tin, val
Aktualizováno

Grémium ODS se v úterý dohodlo na obsazení ministerstva dopravy. Premiér Petr Nečas (ODS) si na funkci ministra dopravy vybral nynějšího šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjuru. V čele ministerstva obrany pak usedne šéfka LIDEM Karolína Peake, která stojí v čele legislativní rady vlády. Jejím novým předsedou se místo ní stane Petr Mlsna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Článek

Nové ministry jmenuje prezident Václav Klaus ve středu. Informoval o tom mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Premiér Petr Nečas v úterý odpoledne na tiskové konferenci uvedl na adresu Stanjury, že jde o velmi kvalitního politika. Jeho cílem má být transformace ministerstva dopravy pod resort průmyslu a obchodu, která má proběhnout během 18 měsíců. Do té doby půjde o zcela plnohodnotný resort s plnohodnotným ministrem, zdůraznil Nečas.

Po jmenování Stanjury bude muset poslanecký klub ODS vybrat svého nového předsedu. Tím by se mohl stát dosavadní místopředseda klubu Marek Benda. Navrhlo jej grémium strany.

Na tom, že ministr dopravy bude nominantem ODS, se strana dohodla s LIDEM, kteří od občanských demokratů převzali resort obrany. Dopravu až do své rezignace vedl Pavel Dobeš (LIDEM), na obraně velel Alexandr Vondra (ODS).

Na obraně Peake

Pro jmenování si ve středu půjde na Hrad také současná šéfka legislativní rady vlády Karolína Peake (LIDEM), potvrdil Nečas.

Premiér se zároveň ohradil proti některým kritikům. Uvedl, že Česká republika nebude jedinou ze zemí NATO, která bude mít v čele obrany ženu. "Není to nic výjimečného nebo ojedinělého," řekl.

Místo Peake se do čela legislativní rady vlády postaví jako ministr bez portfeje Petr Mlsna, současný náměstek Peake. Premiér jej pochválil jako velmi zkušeného legislativce, který dlouhodobě působí v Úřadu vlády.

Petr Mlsna
- absolvent Právnické fakulty UK a německých a rakouských studií na FSV UK - dosud působil jako náměstek Karolíny Peake a vysokoškolský pedagog - nestraník - v květnu 2009 jej Jan Fischer navrhl do funkce ministra spravedlnosti ve své přechodné vládě. Přednost ale nakonec dostala Daniela Kovářová, nominovaná ODS.
Foto: Stanislav Peška, ČTK

Petr Mlsna

Reklama

Výběr článků

Načítám