Hlavní obsah

Polský ministr požádal Petříčka o volný pohyb pro polské pendlery

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se ve středu setkal s polským protějškem Jackem Czaputowiczem. Tématem jednání byl zejména režim na hranicích mezi oběma státy. Czaputowicz požádal o umožnění tranzitu přes ČR pro polské pendlery mířící do dalších zemí. Petříček na předloží na jednání vlády.

Záznam: TK po jednání ministra zahraničí Tomáše Petříčka Video: ČTK

 
Článek

Podle Petříčkova vyjádření by se hranice s bezpečnými zeměmi mohly otevřít v polovině června. Situace v Polsku je podle něj „relativně dobrá”.

Český ministr nadnesl, že by Polsko mohlo zvážit otevření více hraničních přechodů pro pendlery, Czaputowicz by naopak rád dosáhl právě volného průjezdu pro pendlery mířící z Polska do třetích zemí. Polsko k tomuto kroku pro občany EU již přistoupilo. V ČR se tito lidé musí prokazovat nótou zastupitelského úřadu domovské země.

Politici mluvili také o nadcházejícím předsednictví Polska ve Visegrádské skupině, které momentálně zastává ČR.

Czaputowicz také označil současné ruské postoje za „ohrožení pro západ”. Postoje prezentované v souvislosti s odstraněním sochy sovětského maršála Ivana Štěpanoviče Koněva, o němž rozhodla Praha 6, označil polský ministr za „agresivní zásah do suverenity ČR”.

Česko, Slovensko a Maďarsko otevírají mezi sebou hranice bez testu

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám