Hlavní obsah

Ministr odevzdá seznam klíčových profesí. Tito lidé půjdou do práce i s pozitivním testem

Novinky, ber

Seznam profesních oblastí a pracovníků, kteří jsou nezbytní pro zajištění chodu státu předloží ministr vnitra Vít Rakušan v pondělí Ústřednímu krizovému štábu. Tito pracovníci by řešili karanténu v odlišném režimu než ostatní. Kabinet se tak chce připravit na omikronovou vlnu a předejít problémům například v dopravě či zásobování, s nimiž se některé západoevropské země potýkaly či které momentálně řeší USA.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Lidé z profesí uvedených na seznamu by mohli chodit i nadále do práce, pokud by jim vyšel pozitivní test na koronavirus.

Podle dřívějšího vyjádření šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy by se na seznam mohli dostat například zaměstnanci prádelen, kteří perou pro nemocnice, nebo řidiči, kteří rozvážejí potraviny od výrobců.

Vláda se chystá upravit opatření. Válek mluví o pracovní karanténě

Domácí

Zařazeni by v ní mohli být i pracovníci v provozech, které nelze přerušit – jako vysoké pece nebo zemědělské provozy pečující o zvířata. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zmínil také pracovníky v sociálních službách, školství či zdravotnictví.

Válek očekává, že výrazný nástup vlny omikronu se projeví zhruba od 16. ledna a opět poleví ve druhé polovině února.

Reklama

Výběr článků

Načítám