Hlavní obsah

Ministr Němec: Vládní krize zatím není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle ministra spravedlnosti a předsedy koaliční US-DEU Pavla Němce je otázka výměny premiéra vnitřní věcí ČSSD. Zároveň vyloučil, že by možná řešení týkající se další existence vládní koalice konzultoval například s prezidentem republiky. Uvedl to v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Alena Zavoralová

Model ze stavebnice od konstruktéra Martina Stupňánka.

Článek

Němec řekl, že nenastal čas pro to, aby do současné situace zasahoval prezident Václav Klaus. "Myslím si, že role prezidenta republiky zatím ještě nemá být naplňována. Ústavní kompetence prezidenta republiky začínají okamžikem vládní krize a vládní krize zatím žádná není," prohlásil.

"Hlavní věc pro složení vlády je to, zda je schopna plnit svůj program, prosazovat zákony ve Sněmovně a zda koaliční partneři respektují koaliční smlouvu a programové prohlášení vlády. Myslím si, že chování předsedů stran je v první řadě vizitkou té které strany," odpověděl Němec na otázku, zda vnímá problémy kolem rodinných financí podobně jako předseda koaliční KDU-ČSL Miroslav Kalousek, podle něhož celá kauza ohrožuje akceschopnost vlády a důvěryhodnost politické reprezentace.

"Také bych nechtěl dávat ruku do ohně a přejímat nekonečnou zodpovědnost za chování Miroslava Kalouska nebo jiných koaličních či potencionálních partnerů," uvedl Němec.

Předseda US-DEU potvrdil také zdrženlivější postoj k možné personální obměně na postu premiéra, kterou požadovali lidovci. "Také jsme nehovořili lidovcům do toho, zda má být předsedou Cyril Svoboda nebo Miroslav Kalousek. Jejich volbu jsme respektovali a museli jsme si zvážit, zda KDU-ČSL bereme, jak stojí a leží, tedy i s předsedou Kalouskem, a zda je pro nás partnerem do koaliční vlády či nikoli," dodal Pavel Němec s tím, že pokud předseda jiné koaliční strany je pro další stranu problém, má tato strana možnost koalici opustit.

Reklama

Výběr článků

Načítám