Hlavní obsah

Ministr dopravy připravuje zdravotní reformu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Manažer Věcí veřejných Vít Bárta, ačkoli vede resort dopravy, se začal angažovat ve zdravotnické problematice. S prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem ve čtvrtek jednal o podobě zdravotnické reformy, která v poslední době ovládá veřejnou diskuzi zejména v souvislosti s chystaným odchodem asi 4000 českých lékařů do zahraničí. To vnímá Bárta jako riziko, sdělil po jednání novinářům.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV)

Článek

Kubek řekl, že přišel za Bártou nikoliv jako za ministrem dopravy, ale jako za představitelem vládních Věcí veřejných. Předsedou VV je přitom ministr vnitra Radek John, ale podle kuloárních informací, také jemu mluví do práce v resortu Bárta.

Cílem schůzky bylo podle Kubka seznámit Bártu s problémy ve zdravotnictví. Za největší potíž Kubek označil hrozící odchod lékařů. Potřebná částka na splnění jejich platových požadavků podle něj ve zdravotním systému je. "Ty peníze jsou ve zdravotních pojišťovnách. Je možné ušetřit je za léky a tím, že zavedeme pořádek v investiční politice," řekl Kubek. S požadavkem, aby vláda prodloužila platnost opatření takzvaného Janotova úsporného balíčku v lékové politice, se již Kubek na kabinet Petra Nečase (ODS) obrátil.

Hegerovi to nevadí

"Jednoznačně vnímáme jako riziko, jaké množství lékařů v České republice v příštích letech bude, či nebude," řekl Bárta. Od Kubka převzal informace ČLK o stavu českého zdravotnictví. Bárta po schůzce řekl, že jako ekonomický ministr chystá návrh Věcí veřejných, jak postupovat při reformě zdravotnictví. Materiál prý připravuje pro předsedu strany Johna. S prezidentem ČLK se Bárta znovu sejde ve čtvrtek, tentokrát by měl být na schůzce i John.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve čtvrtek novinářům sdělil, že schůzka prezidenta ČLK s ministrem dopravy za VV mu nevadí. Také na jeho ministerstvo prý přicházejí lidé, kteří nepatří přímo pod zdravotnictví, on například měl na návštěvě předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše. "Pan prezident Milan Kubek je agilní člověk, který se pohybuje napříč politickým spektrem, je ho vidět často v parlamentu a u jiných politických aktivit, je to patrně záměr oslovovat všechny ministry, leda by se chtěl zaměřit na poskytovatele zdravotní péče, kteří dříve u ministerstva dopravy byli," řekl Heger novinářům.

Lídři Věcí veřejných po debaklu strany v komunálních a senátních volbách dali najevo, že VV chtějí ve vládě více akcentovat sociální témata a dbát na to, aby reformy koalice ODS, TOP 09 a VV neměly příliš tvrdé sociální dopady. Média o Bártovi hovoří jako o skutečném lídrovi strany, který určuje její politiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám