Hlavní obsah

Ministerstvům práce a vnitra hrozila za chyby v zakázce pokuta 23 miliónů

Ministerstvu práce a sociálních věcí a ministerstvu vnitra hrozila za chyby v zakázce související se systémem výplaty sociálních dávek pokuta až do výše 23 miliónů korun. Vyplývá to z rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), které na svých stránkách zveřejnil Nadační fond proti korupci. Oba resorty nakonec dostaly pokutu pouze půl miliónu korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Antimonopolní úřad vyměřil pokutu kvůli uzavírání dvou dodatků. Její výši vypočítal ze smlouvy, která měla vyšší objem. Podle ÚOHS splňuje její výše preventivní i represivní funkci. Verdikt ale zatím není platný, ministerstva se proti němu mohou odvolat.

Ministerstvo práce pod vedením exministra Jaromíra Drábka (TOP 09) na nový systém nezorganizovalo tendr, ale připojilo se k rámcové smlouvě s firmou Fujitsu Technology Solutions. Česko ji má od roku 2008, uzavřelo ji ministerstvo vnitra jako centrální zadavatel. Podle antimonopolního úřadu však měly resorty vypsat otevřený tendr. "Nezákonné vyloučení principu soutěže, na němž je zadávání veřejných zakázek založeno, je jedním z vůbec nejzávažnějších porušení zákona," uvedl ÚOHS v rozhodnutí.

Drábek dosud postup ministerstva hájil. Před časem se nechal slyšet, že je přesvědčen o tom, že jeho úřad postupoval v rámci právních předpisů tak, jak měl. Uváděl také, že se na informatice změnou dodavatelů výrazně ušetří.

ÚOHS posuzoval zatím pouze dva dodatky, další čtyři má ještě na stole. Případem se zabýval na základě podnětu společnosti Student Agency. Na tendr si stěžovala i KDU-ČSL.

Výběr článků

Načítám