Hlavní obsah

Ministerstvo uvolnilo do nemocnic část rezerv antivirotik pro boj s chřipkou

Novinky, jas

Ministerstvo zdravotnictví v pátek rozhodlo, že uvolní část rezerv antivirotika Relenza. Reaguje tak na narůstající počet osob, které byly v posledních dnech hospitalizovány v souvislosti s chřipkovými onemocněními.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní hygienik Vladimír Valenta

Článek

"K dnešnímu dni bylo rozhodnutím hlavního hygienika (Vladimíra Valenty, pozn. red.) uvolněno 1440 balení léku Relenza, který patří do stejné indikační skupiny antivirotik jako lék Tamiflu," uvedl náměstek pro zdravotní péči Ferdinand Polák.

Léky dostanou nemocnice a v případě potřeby uvolní ministerstvo další část rezerv.

"Obě antivirotika jsou určena právě pro takto závažné stavy, rozhodně nejsou vhodná pro léčbu běžného chřipkového onemocnění. V těchto případech by se měli pacienti řídit běžnými léčebnými postupy. Těmi jsou zejména klid na lůžku a dostatečný přísun tekutin, vitamínů a minerálů. Léčbu lze případně podpořit běžně dostupnými léky jako je paralen či acylpyrin," dodal Polák, který veřejnost vyzval k dodržování protiepidemických opatření.

K nim již přistoupila řada nemocnic, které zakázaly návštěvy veřejnosti. V pátek se k tomuto kroku rozhodlo vedení nemocnice v Třinci i vedení krajské nemocnice ve Zlíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám