Hlavní obsah

Ministerstvo neposlalo peníze, sociální služby nebudou mít na výplaty

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) nestihlo včas odeslat zálohy na dotace, které vyplácí poskytovatelům sociálních služeb. Peníze ještě nedorazily na jejich účty a nemají je zatím ani kraje, přes které jsou finance přeposílány.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministerstvo Petra Nečase zatím neposlalo peníze.

Článek

Zálohy byly přitom splatné ke konci února. Řadě organizací proto hrozí, že nebudou mít tento týden na výplaty a platby pojistného. „Splátky zatím na krajské úřady zaslány nebyly. Je velmi nepravděpodobné, že by peníze tento týden přišly,“ řekl Právu prezident asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

První letošní splátka dotací byla přitom splatná k 28. únoru. „K tomu dni měly být peníze u poskytovatelů, nebo alespoň na krajích,“ dodal Horecký.

Podle MPSV bude splátka postupně rozeslána v nejbližších dnech. „Zpracování žádostí o dotaci, jejich posouzení a výplata představuje administrativně velmi náročný proces,“ zdůvodnil zpoždění tiskový mluvčí ministerstva Jiří Sezemský.

Ohroženy jsou stovky neziskových organizací

Nejvíc problémů způsobují podle asociace zpožděné dotace neziskovým organizacím. „Mají nejméně finančních zdrojů a dotace jsou pro ně velmi důležité,“ vysvětluje viceprezident asociace Jiří Procházka. Jedná se podle něj o stovky organizací v celé republice. Hlavně neziskovky proto řeší, z čeho v březnu zaplatí mzdy a odvody na zdravotní a sociální pojištění.

„Na leden a únor jsme si vytvořili rezervy, ale v březnu už nám začíná téct do bot,“ řekl Právu Jiří Kučera, ředitel občanského sdružení Pohoda, které poskytuje služby postiženým lidem. Řada organizací podle něj ale nemá dostatečné rezervy ani na leden a únor. Někteří poskytovatelé proto zpožděné vyplácení dotací řeší i dočasným propouštěním lidí. Jiní se snaží situaci zachránit úvěrem.

„Snažím se sehnat bezúročnou půjčku od některého z donorů. Do banky ani nejdu. Je to drahé a v ruce nemám ani rozhodnutí o poskytnutí dotace,“ řekl Kučera.

Opakuje loňská i předloňská situace

Nepravidelné financování podle asociace narušuje provoz sociálních služeb a může mít vliv i na jejich kvalitu a časté odchody zaměstnanců. „Nemohla jsem deseti asistentům k postiženým dětem prodloužit smlouvy, a pokud někdo odejde, nenabíráme nové zaměstnance. Kvůli tomu jsme ale museli omezit poskytované služby a některé klienty odmítnout,“ potvrdila Právu ředitelka občanského sdružení Rytmus Pavla Baxová. To poskytuje osobní asistenci postiženým dětem a sociální rehabilitaci dospělým s mentálním postižením.

Pozdní posílání dotací přitom podle poskytovatelů není novinkou. „Dělo se tak loni i předloni. Datum splatnosti si přitom určuje samo ministerstvo,“ upozorňuje Horecký.

Výběr článků

Načítám