Hlavní obsah

Ministerští úředníci měli Česku a EU způsobit škodu 4,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCPOZ) v pátek oznámila, že ukončila vyšetřování trojice bývalých úředníků ministerstva průmyslu a obchodu, kteří svým jednáním měli údajně způsobit škodu 4,5 miliardy korun při čerpání dotací pro úvěry.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Článek

O ukončení vyšetřování a předání případu státnímu zastupitelství v pátek informoval mluvčí NCPOZ Jaroslav Ibehej.

Obvinění měli poškodit zájmy EU a porušit povinnosti při správě cizího majetku v souvislosti s uzavřením dohody mezi ministerstvem a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou. Na jejím základě měl v rámci Operačního programu Podnikání a inovace 2007–2013 vzniknout záruční fond.

Bez výběrového řízení

Podle policie nesou úředníci odpovědnost za chyby při čerpání evropských dotací na záruky pro zvýhodněné podnikatelské úvěry v letech 2007 až 2010. Ministrem průmyslu a obchodu byl od roku 2007 Martin Říman (ODS), kterého v roce 2009 nahradil Vladimír Tošovský v úřednické vládě.

Podnikatelské záruky ve výši 5,7 miliardy korun z evropských dotací přidělovala Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), v níž stát vlastnil dvoutřetinový podíl. Peníze na záruky ale dostala bez výběrového řízení, i když tehdy zbývající třetinu jejích akcií držely soukromé banky Česká spořitelna a Komerční banka. Tyto banky také nejčastěji garantované úvěry poskytovaly.

Stíhaní měli České republice způsobit škodu ve výši cca 2,7 miliardy korun. O více než 1,8 miliardy korun pak měli poškodit Evropskou unii.

Reklama

Výběr článků

Načítám