Hlavní obsah

Miloš Zeman ve Zlíně ocenil baťovské tradice

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Prezident Miloš Zeman zahájil ve středu oficiální cesty do regionů návštěvou Zlínského kraje. Zeman před hejtmanem a zastupiteli pochválil architekturu Zlína a vzpomněl odkaz Tomáše Bati a Jana Antonína Bati.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Prezident Miloš Zeman ve Zlíně při návštěvě nového Baťova institutu.

Článek

V zasedací síni zastupitelstva nejprve začalo setkání s prezidentem poněkud rozpačitě. Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD) sice řekl, že program návštěvy je koncipován tak, aby lidé mohli prezidentovi něco ukázat, a na něco poukázat, ale debata se rozbíhala pomalu. Situaci zachraňovala jako moderátorka mluvčí kraje otázkou na Zemanovu manželku, zda se do Zlína těšila.

Vypomohl i náměstek hejtmana Zlínského kraje lékař Lubomír Nečas (SPOZ) dotazem, jestli pro prezidenta nebude program na Zlínsku příliš náročný.

„Nabíjejí mě nejen stromy na Vysočině, ale vždy i setkání se zajímavými lidmi,“ odpověděl prezident.

Došlo i na pálení slivovice

I když se Zeman zařekl, že se během návštěvy nebude vyjadřovat k politice, politickou otázku položil zastupitel za ODS a bývalý hejtman Libor Lukáš. Zajímalo ho, zda SPOZ splní předvolební sliby a postará se, aby lidé na Moravě mohli pálit až 40 litrů slivovice bez placení spotřební daně. „Záleží, jestli bude mít na to SPOZ dostatek mandátů ve Sněmovně. A ta slivovice by musela mít nejvýše 51,5 procenta a nesměl by v ní být metanol,“ odpověděl s nadsázkou Zeman.

Hejtman Mišák podotkl, že v kraji se těch 40 litrů stejně vždy pálilo načerno. Lubomír Nečas pak doplnil, že úsilí k tomu vyvine, ale že na cestě k tomuto cíli brání překážka v nařízeních EU. „Museli bychom získat výjimku, budeme na tom pracovat,“ uvedl Nečas.

Zeman pak navštívil nově vybudovaný Baťův institut a expozici Princip Baťa – Dnes fantazie zítra skutečnost. Zúčastnil se setkání s pamětníky, spuštění strojů z Baťových závodů a prohlédl si obuvnické muzeum i automobil, se kterým cestovali po světě Zikmund a Hanzelka. V diskusi s mladými lidmi, absolventy Univerzity T. Bati ve Zlíně, ocenil účastníky projektu Nejlepší podnikatelský záměr.

V programu prezidenta je setkání se studenty gymnázia, návštěva firmy ve Slušovicích a zlínského magistrátu. V podvečer pak setkání s občany na náměstí Míru ve Zlíně. Do pátku navštíví Zeman ještě Valašské Klobouky, Vsetín, Kroměříž, Českou zbrojovku v Uherském Brodě a Uherské Hradiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám