Hlavní obsah

Miliardová sanace ropných vrtů na Hodonínsku zavání korupcí, tvrdí VV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Miliardová veřejná zakázka na sanaci starých ropných vrtů na Hodonínsku je podezřelá a předražená a státní orgány by ji měly vyšetřit. S tímto požadavkem přišly v pátek Věci veřejné (VV) s tím, že kvůli menším ekozakázkám mizejí ze státního rozpočtu milióny korun na neexistující ekologické zátěže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

Předseda VV Radek John uvedl, že jeho strana disponuje „varovnými informacemi, jak a za kolik se v ČR likvidují ekologické škody“. John uvedl, že by sanace vrtů mohla přijít stát až na šest miliard, pokud projde.

Podle něj by v budoucnu mohly být obdobné problémy s plánovaným ekotendrem. VV premiéru Petru Nečasovi (ODS) proto poslaly otevřený dopis, aby otazníky kolem zakázky nechal vyšetřit.

„Zdánlivě se čeká na vyhlášení velkého ekotendru, ale občas na vládu přicházejí zakázky na likvidaci škod s tím, že jde o havarijní situaci, která nesnese odkladu. Zatímco jsme v klidu, že se velký ekotendr teprve bude rozhodovat, probíhá zde likvidace ekologických škod podivným způsobem,“ prohlásil.

Tehdy jsme zakázku ve vládě schválili, přiznal John

Podle Johna zakázka na likvidaci škod na Hodonínsku prošla vládou loni v prosinci. „Tehdy jsme byli ve sporu o Dřevěnou knihu, tak jsme ji pustili, ale řekli jsme si, že se jí budeme věnovat,“ uvedl.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím uvedl, že celkem jde o 462 vrtů, z nichž je však většina naplněna vodou či plynem, a tudíž sanace není třeba. Jarolím v této souvislosti podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Jarolím: Mít tolik ropných vrtů, jsme jako Kuvajt

„Do plánu na likvidaci údajných ekologických škod bylo zahrnuto tolik vrtů, že kdyby všechny byly opravdu ropné, byli bychom na tom lépe než Kuvajt a jihomoravská ropná pole by mohla bez problémů saturovat téměř celou potřebu ropy naší republiky,“ podotkl Jarolím.

„Vzhledem k tomu, že ale ve většině starých sond, které se mají za velké peníze sanovat, podle odborníků nikdy ropa nebyla a není, stát zbytečně vyhazuje miliardy korun,“ dodal John s tím, že analýzu, na jejímž podkladě byly určeny lokality pro likvidaci škod, zpracovala dceřiná firma společnosti, která miliardový tendr vyhrála.

Podezřelé vazby na lobbisty

VV tvrdí, že celá kauza nabrala na obrátkách v roce 2007, kdy přešla povinnost likvidovat staré ekologické škody na státní podnik Palivový kombinát Ústí nad Labem, který zažádal o vypsání ekotendru, čemuž ministerstvo financí vyhovělo.

Soutěž vyhrála firma MND Drilling miliardáře Karla Komárka. „Palivový kombinát je jedna velká černá díra na peníze a to nejen v souvislosti s jihomoravskými vrty. Figuruje i v kauze paroplynové elektrárny Úžín, jejímiž zakladateli jsou lobbista Dalík a zbrojař Háva, a má akcie na doručitele. Od ministra Kalouska v době vlády Mirka Topolánka obdrželi dotaci na likvidaci ekozáteží v hodnotě 800 miliónů korun a následně prodávají tuto společnost ČEZu za 50 miliónů korun,“ uvedl Jarolím.

Společnost se proti tvrzení ohradila

Skupina MND se proti tvrzení VV ohradila. "Počet odvrtaných sond nemá jakoukoli přímou vazbu s objemem těžby ropy v České republice. Prohlášení strany Věci veřejné a srovnání s Kuvajtem pravděpodobně pramení z neznalosti dané problematiky," uvedl mediální zástupce skupiny Dan Plovajko.

Rovněž připomněl, že společnost vyhrála pouze dvě ze šesti výběrových řízení a to ještě v konsorciu s dalšími společnostmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám