Hlavní obsah

Miliard, které se nepodaří vyčerpat z fondů, může být méně. ČR dostala výjimku

Nevyčerpaná částka z fondů EU za rok 2015 by pro Českou republiku mohla být o několik miliard korun nižší než odhadovaných deset miliard korun ze začátku ledna. ČR se totiž prostřednictvím evropské komisařky pro regionální rozvoj Coriny Cretuové podařilo prosadit výjimku, podle které budou moci být některé projekty zpětně financovány z programového období 2007-2013. Na úterní tiskové konferenci po zasedání ministrů visegrádské skupiny a čtyř partnerských zemí v Praze to uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Článek

"Tento nápad přišel ze strany Evropské komise a musím velmi ocenit, jak se paní eurokomisařka snaží členským státům pomoci," řekla Šlechtová. MMR je řídícím orgánem pro Integrovaný regionální operační program (IROP).

"Už v pondělí jsme oslovili naše zprostředkovatelské subjekty, tedy ministerstvo vnitra a ministerstvo zdravotnictví. A jenom ze zdravotnictví jsme zatím nasbírali projekty za 1,5 až dvě miliardy korun. Takže to nedočerpání jenom v rámci IROP se může dostat opravdu na minimum," dodala ministryně.

Možnost zpětného financování se kromě IROP týká i ministerstev životního prostředí a dopravy. "Pokud řídící orgány vyhodnotí některé programy jako retrospektivní a vyhlásí na ně zpětně výzvu, může být ten schodek ještě nižší. Takže můj současný odhad je osm miliard a možná i méně," doplnila Šlechtová. Přesnější údaje budou k dispozici až začátkem července.

Související témata:

Foto: ANO

Kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Ve druhém programovém období 2007-2013 mělo Česko možnost získat přibližně 700 miliard korun, což bylo nejvíce ze všech zemí EU v přepočtu na obyvatele. U některých programů Brusel původně prodloužil možnost čerpání až do konce roku 2015. Za rok 2013 Česko nedočerpalo 11,5 miliardy korun, v roce 2014 to bylo devět miliard.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám