Hlavní obsah

Meteorologové varují před mrznoucím deštěm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/JIHLAVA

Studená fronta, která v pátek ráno dorazí do Česka od západu, s sebou přinese mrznoucí srážky, varují meteorologové. V průběhu dne se pak fronta přesune na východ země. Ostražití musí být především řidiči, silničáři by totiž nemuseli stihnout ošetřit všechny silnice v postižených regionech.

Foto: Zlínský kraj

Starosta Slavkova (vpravo) přebírá ocenění od hejtmana Zlínského kraje.

Článek

"K ránu začnou v západních Čechách mrznoucí srážky, které se během dne rozšíří až na východ ČR. Vzhledem k delšímu předchozímu období s celodenními mrazy očekáváme tvorbu ledovky - v Čechách místy, na Moravě a ve Slezsku ojediněle," uvedli na svých internetových stránkách ve varování meteorologové.

Varování platí od pátečních 03:00 do 18:00.

"Vyzýváme řidiče ke zvýšené opatrnosti," upozornil Tomáš Mrázek z Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Na hlavní dopravní tepny města je připraveno vyjet 69 sypačů, na méně významné silnice dalších 40, dodal Mrázek.

Námraza na Vysočině způsobuje výpadky elektřiny

Velké množství krátkodobých výpadků elektrické energie způsobuje na Českomoravské vrchovině námraza na vodičích vysokého napětí. Jihlava se ve středu večer na okamžik ocitla zcela ve tmě. Dnes ráno byla opět bez elektřiny.

Podle mluvčího Jihomoravské energetické společnosti Aleše Řiháčka byly dodávky energie přerušeny nejen na Jihlavsku, ale také na Žďársku a Třebíčsku.

Krátkodobé výpadky elektřiny vyděsily především hospodyně při pečení cukroví a obchodníky. Hostinští večer museli zablokovat dveře, aby jim štamgasti neutekli bez placení. "Jedná se o krátkodobé výpadky na jednu až dvě minuty, a to v oblastech kolem 500 metrů nad mořem," řekl Řiháček.

Ve středu odpoledne naměřili energetici kolem tří kilogramů námrazy na metru drátu, což experti považují za počátek kritické zátěže. "K výpadku dochází poté, co vítr prověšené dráty rozkmitá a vodiče se dotknou," vysvětlil mluvčí.

Od středy proto energetika nepřetržitě vyhřívá vedení vysokého napětí, na drátech nízkého napětí pracovníci led v některých oblastech shazují mechanicky - tyčemi. Tam zatím požadavek na vyhřívání drátu nepřišel, uvedl Řiháček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám