Hlavní obsah

Města a obce očekávají, že letos přijdou o 5 až 6 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Města a obce předpokládají, že v souvislosti s očekávaným poklesem hrubého domácího produktu přijdou na daňových příjmech oproti loňskému roku o pět až šest miliard korun. Po pátečním jednání Komory statutárních měst to oznámil její předseda a primátor Kladna Dan Jiránek.

Foto: archiv, Právo

Kladenský primátor Dan Jiránek.

Článek

"Teď jsme dostali nejnovější výsledky, které upravily HDP. Odhaduje se pokles dvě procenta," řekl Jiránek. Dodal, že minulý odhad ministerstva financí počítající s růstem HDP o jedno procento by pro obce znamenal meziroční zvýšení příjmů o půl miliardy korun.

Omezit investice nebo si půjčit

S tím, že by stát obcím ztrátu na příjmech nějakým způsobem vyrovnal, primátoři nepočítají. "V současné ekonomické situaci má stát větší daňové propady než obce," řekl Jiránek, který snížení příjmů u Kladna odhadl na několik desítek miliónů korun.

"Pro nás znamená, že rozpočtovou rezervu zřejmě máme již fiktivní a budeme muset hledat úspory ve druhém pololetí," řekl Jiránek. Na provozních nákladech se podle něj ušetřit nedá, takže město bude muset omezit investice nebo si vzít půjčky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám