Hlavní obsah

Matějská pouť v Praze je v plném proudu. Patřila ukrajinským dětem i handicapovaným

– Praha

Ukrajinské děti rozveselila Matějská pouť na pražském Výstavišti. V pondělí se totiž konal nejen tradiční den pro handicapované, ale letos patřil také dětem utíkajícím před válkou. Veškeré atrakce si tak mohly vyzkoušet zdarma. Matějská pouť se koná v dolní části areálu a otevřená bude až do Velikonočního pondělí 18. dubna.

Ukrajinské děti rozveselila Matějská pouť na pražském VýstavištiVideo: Novinky

 
Článek

„Už asi třicet let pořádáme tento den pravidelně pro handicapované, děti z dětských domovů nebo z azylových domů. Letos jsme přidali i děti uprchlé z Ukrajiny. Měly by mít úsměv na tváři a měly by trochu zapomenout na to, co se u nich doma děje,” přeje si spoluorganizátorka poutě Eva Kočková.

Právě z toho důvodu vzala v pondělí na pouť svého pětiletého a sedmiletého syna i Ukrajinka ze Zakarpatské oblasti. „Jsme tady dnes pro děti, aby byly šťastné a hrály si. Aby nevěděly, co se děje a jak je nám, jejich rodičům,” popsala.

„Moje město Cherson je nyní obsazené, lidé trpí. Tady je to pro nás odpočinek, moje děti jsou vystrašené válkou. Děkuji České republice, že nás přivítala,” řekla Novinkám žena, která vzala na pouť své dvě děti.

Foto: Novinky

Ukrajinský kluk na Matějské pouti

Ukrajinští uprchlíci obdivují pražskou zoo. Vstupné je za symbolickou korunu

Domácí

Kvůli rekonstrukci Průmyslového paláce se Matějská pouť koná pouze ve spodní části areálu, a tak nabízí letos zhruba o třetinu atrakcí méně než v předchozích letech.

„Je tady nyní přes 100 atrakcí včetně heren, střelnic i stánků. Letošní novinkou je největší adrenalinová atrakce v Evropě zvaná Airborne. Je to pětašedesátimetrové rameno, které se točí rychlostí až 120 km/h, a lavice se točí do všech směrů,” popisuje Kočková.

Foto: Novinky

Pětašedesátimetrové rameno této adrenalinové atrakce se točí rychlostí až 120 km/h.

Vyzkoušela si ji i osmičlenná ukrajinská rodina, kterou proudil adrenalin a pocity radosti ještě několik minut poté. „Nohy se třesou, ruce se třesou,” popisuje jedna z žen. „Bylo to skvělé, chceme znovu,” vykřikuje její dcera.

Žádná z nich neskrývá nadšení a tento den na Matějské pouti si užívají na maximum.

Kromě největšího adrenalinového zážitku nabízí Matějská pouť také ruské kolo, osmdesátimetrový řetízkový kolotoč a nechybí ani strašidelný dům, horská dráha nebo autodromy.

Navštívit ji mohou lidé i kterékoliv jiné dny, otevřená je vždy od úterý do pátku zdarma a o víkendu za vstupné 30 korun. Cena jednotlivých atrakcí se potom pohybuje od 50 do 150 korun.

Foto: Novinky

Pondělní den byl určen také handicapovaným a dětem z dětských domovů či azylových domů.

Akce, která tradičně začíná 24. února na sv. Matěje, letos měla desetidenní zpoždění. Potrvá však až do Velikonočního pondělí, které letos připadá na 18. dubna.

V Praze podobné akce pro ukrajinské uprchlíky nabídly i další instituce. Trojská zoo nabízí ukrajinským ženám a dětem vstup za symbolickou korunu, pravidelně pro ně také připravuje ukrajinské dny s komentovanými prohlídkami překládanými do ukrajinštiny.

Naslouchejme uprchlíkům. Sloupek Apoleny Rychlíkové

SALON

Obsah svých expozic do ukrajinštiny přeložilo například Národní zemědělské muzeum na Praze 7, kam mají ukrajinští návštěvníci vstup zdarma. Ten nabízí do svých expozic i pražské Židovské muzeum. Vstup za symbolickou korunu pak nabízí Muzeum hlavního města Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám