Hlavní obsah

Mareš: marihuana je méně nebezpečnou drogou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda vlády Petr Mareš (US-DEU) pokračuje i po hlasité mediální námitce šéfa národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse ve své snaze změnit přístup státu a jeho složek k nerozšířenější droze - marihuaně. Poprvé na toto téma vystoupil před týdnem, když prohlásil, že za držení většího množství marihuany by lidé neměli končit ve vězení.

Foto: Stanislava Dvořáková

Pohled na přípravu vánočního cukroví v kuchyňce našich babiček na počátku 20.století.

Článek

Mareš tvrdí, že usiluje o to, aby se Česká republika v boji proti droze rozhodla mezi dvěma cestami. " Buď povedeme důsledně politiku proti užívání jakýchkoli drog. Pak musíme být mnohem drsnější vůči alkoholu a tabáku. Nebo se rozhodneme drogy nějakým způsobem klasifikovat. V takovém případě nám z klasifikace vyjde, že existují drogy méně zdravotně a sociálně nebezpečné jako tabák a marihuana. Navrhuji tuto druhou cestu," řekl Právu vicepremiér.

Na dotaz Práva po prioritách zápase s drogou odpověděl: "Trvám na boji proti nebezpečí amfetaminových drog typu extáze a dalších. Ty jsou nyní hlavní nebezpečí," uvedl Mareš.

Komorous napsal poslancům

"Nenavrhuji, aby byla marihuana legalizována, nadále by to nebylo legální, byl by to ale pouze přestupek," trvá na svém Mareš. "Nemohu přijmout tvrzení pana Komorouse, že marihuana je podle mne neškodná, natož pak, že je léčivá," dodal.

Právě šéf protidrogové policie Komorous se pustil do nepříliš obvyklého sporu s ministrem. Na Marešovo vystoupení reagoval dopisem, který rozeslal zákonodárcům v dolní komoře Parlamentu. "Takový přístup považuji za nepřijatelný. Proto jsem se písemně obrátil na všechny poslance, aby byli ostražití před podobnými snahami.

V boji proti drogám se prostě nelze vyhnout i střetům s těmi politiky, kteří marihuanu jako drogu podceňují. Zvláště marihuanu, která je po hořkých zkušenostech s jejím užíváním v USA zařazena do první a nejnebezpečnější skupiny drog," řekl Právu Komorous. Mareš přiznal, že on sám Komorousův dopis nečetl.

Jak marihuana poškozuje zdraví:
Má na lidský mozek podobné účinky jako tvrdé drogy.
Zhoršuje schopnost řídit motorová vozidla až 10 a více hodin po požití.
Působí poruchy vnímání zkreslováním vzdáleností, velikosti a zhoršuje rozlišování barev.
Zhoršuje poznávací funkce, odhad času, vztah dlouhodobé a krátkodobé paměti.
Dlouhodobé užívání zvyšuje riziko onemocnění schizofrenií a depresí.
Zvyšuje riziko toxických psychóz, které se projevují ztrátou zájmu o vše kromě drogy.
Oslabuje odolnost vůči nemocím.
Vyvolává časté záněty dýchacích cest a nádory v oblasti dýchacích cest.
Obsahuje o polovinu více rakovinotvorných látek než tabák.
Droga THC v marihuaně je 400krát účinnější než alkohol. Složky drogy jsou rozpustné v tucích a vážou se k mozkové tkáni. Marihuana obsahuje dalších 400 škodlivých sloučenin.
Odvykací syndrom se projevuje poruchami spánku, chuti k jídlu, podrážděností, neklidem, nevolností, křečemi.
Zdroj: Souhrn lékařských analýz zpracovaný Národní protidrogovou centrálou

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám