Hlavní obsah

Manželé tsunami v Thajsku zřejmě nepřežili

Právo, Radim Kijonka
PRAHA

Jedním z pohřešovaných Čechů v Thajsku je bankéř švýcarského peněžního domu SG Ruegg Bank Jaroslav Kudrnowski, který má současně české a švýcarské občanství. Bungalov pětapadesátiletého bankéře, který podniká i v Praze, smetla při dovolené ničivá vlna tsunami. Po Kudrnowském a jeho manželce Madeleine zatím nejsou žádné stopy.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Panují vážné obavy, že Čechošvýcar Kudrnowski katastrofu nepřežil. V době pohromy se totiž pohyboval na plážích letoviska Khao Lak, které patří k nejhůře zasaženým oblastem.

Do intenzívního pátraní se pustil jejich syn Jan, který na thajských internetových stránkách pohřešovaných osob žádá o pomoc. "Naposledy otce viděli během snídaně na terase, když se pokoušel uniknout vodě spolu s matkou, která je také pohřešována," popisuje. "Prosím, dejte mi vědět, jestli jste je neviděli nebo nevíte, co se s nimi stalo," vyzývá syn, který stále věří, že se jeho rodiče vrátí.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR minulý týden zveřejnilo informaci, že se v Thajsku začal pohřešovat další turista, který má jak české, tak švýcarské občanství. Začali ho pohřešovat poté, co se v Thajsku našly jeho doklady.

Rodilý Čech, který údajně vyrůstal v Českém Těšíně, ve Švýcarsku před příchodem do curyšské banky SG Ruegg Bank zastával i pozici prvního viceprezidenta peněžního domu Anker Bank. Podle muže, který Kudrnowského zná, emigroval z Česka po roce 1968. "Ve Švýcarsku se vypracoval z řadového úředníka banky až na takto vysoký post," popsal.

Fakt, že je bankéř nezvěstný, potvrdila Právu v telefonátu pracovnice SG Ruegg Bank. "Ano, postrádáme ho. Bližší informace vám nemohu říct. Museli byste se obrátit na jeho syna," uvedla ve čtvrtek v poledne.

Kudrnowski, který s rodinou sídlí ve Švýcarsku, podle internetového výpisu z obchodního rejstříku podniká v Česku s bývalým hradním architektem prezidenta Václava Havla Bořkem Šípkem. Oba jsou v představenstvu akciové společnosti Arzenal. V centru Prahy ve Valentinské ulici mají se Šípkem stejnojmennou luxusní restauraci Arzenal. Šípek se nechtěl k celé události vyjadřovat. Personál potvrdil, že jednoho ze spolumajitelů postrádají.

Reklama

Související články

Počet mrtvých v Asii stoupl na 225 tisíc

Na 225 tisíc mrtvých stoupla bilance prosincového zemětřesení a tsunami v jihovýchodní Asii. Prudké zvýšení způsobila podle agentury Reuters nová bilance obětí...

Výběr článků

Načítám