Hlavní obsah

Mandát lidskosti

Novinky, Jiří Hanák

Podstatnou část nedělní Sedmičky televize Nova zaujala válka v Iráku a česká účast-neúčast v ní. Přiznám se, že debata komunisty Ransdorfa a sociálního demokrata Kavana připadla mi občas jako debata myši se žábou. Nepatřím k fandům útoku na Irák. Dosud mi příliš páchne ropou.

Foto: Marek Gerhard

Děti zabaví soutěžní klání.

Článek

Snažím se však nepoužívat černobílé brýle a neupadnout do nabízející se jednostrannosti. Klidně seďme na židli a čtěme nedávnou historii, tam "to všechno je". Zejména odpověď na to, jak velkého hříchu se dopustila americko-britská aliance, když do Iráku vtrhla bez souhlasu OSN.

Zhruba před čtvrtstoletím ovládl Kambodžu Pol Pot. Byl to jeden z nejfundamentalističtějších komunistů, vystudovaný na pařížské Sorbonně. Aby mohl vybudovat novou společnost na zeleném trávníku, zrušil banky, zrušil peníze, zrušil inteligenci a vyvraždil třetinu národa. Svrhla ho vojenská intervence komunistů vietnamských, věru že žádných demokratických andílků. Neptali se na mandát OSN a určitě přitom sledovali i svoje mocenské zájmy. Kdo by jim to dnes však vyčítal?

Svrhnout vrahounský režim nebylo už v silách Kambodžanů. Před jedenadvaceti lety podniklo izraelské letectvo nesporně teroristický nálet na Saddámův jaderný reaktor těsně před tím, než začal produkovat náplně pro jaderné zbraně. Bez souhlasu OSN, rozumí se. Kdo dnes není rád, že Saddám, ať má co má, jaderné zbraně nemá? Ropný odér u irácké války budu cítit dotud, pokud se nade vší pochybnost nepotvrdí, že Saddám má či měl bakteriologické či chemické zbraně. Zda je použije či ne, důležité není.

Hitler je měl a nepoužil, smrtelné riziko však existovalo. Co však nejsem schopen pochopit, to je takřka nelidské stanovisko českých komunistů, vyjádřené v Sedmičce poslancem Ransdorfem: k vyslání české vojenské nemocnice do Iráku zásadní ne! Bez mandátu OSN bychom si prý zadali. Představuji si Iráčana se šrapnelem v břiše, jak se v nemocnici dotazuje, zda je tam v souladu s mandátem OSN. A pokud není, odmítne ošetření a jde umřít do pouště. Iráckou válku bez dalších důkazů podporovat nelze, s jejím konečným odmítnutím bychom však také měli počkat.

Jedno však můžeme učinit hned: zmírnit její následky pro civilní obyvatelstvo. Prací českých chemiků, bude-li třeba, a prací českých vojenských lékařů, o jejichž potřebě na bývalém bojišti nelze pochybovat. Třískat z toho vnitropolitický kapitál mi připadá nestydaté. Mandát lidskosti by měl mít přednost před mandátem politickým.

Reklama

Výběr článků

Načítám