Hlavní obsah

Maláčová odmítá pozdější důchod

Právo, Jiří Novotný

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce do poloviny letošního roku předložit vládě paragrafové znění návrhu důchodové reformy. Odmítá přitom, aby se prodloužil věk odchodu do důchodu, což prosazuje předsedkyně důchodové komise rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

„Paní předsedkyně si myslí, že věk se bude muset zvedat. Já za sebe ale říkám, že to nechci,“ zdůraznila Maláčová v neděli v České televizi.

Jak ministryně ujistila, jde o jediný názorový rozdíl, který mezi ní a Nerudovou panuje. Reagovala tak na tvrzení premiéra Andreje Babiše (ANO), že Nerudová prezentuje principy reformy zcela jinak než Maláčová.

Maláčová chce vrátit regulované nájemné

Ekonomika

„Na koaliční radě se nám Maláčová snažila reformu vysvětlit, já ani předseda ČSSD Jan Hamáček jsme to ale nepochopili,“ řekl o víkendu Babiš.

Maláčová na to reagovala tím, že na koaliční radě neměla na vysvětlení principů reformy potřebný prostor. „Za pár sekund to vysvětlit nešlo. Kdyby bylo víc času, pochopil by to i premiér,“ prohlásila.

Premiér se obává, že Maláčová kvůli panujícím rozporům nestihne návrh reformy předložit včas, a vláda tak nesplní jednu z priorit svého programového prohlášení. Ustavil proto ještě svou komisi. V ní však jsou podle Maláčové v podstatě stejní lidé jako v té důchodové.

Rýsuje se shoda

Reforma má vytvořit spravedlivý, srozumitelný a udržitelný důchodový systém. Základem pro další jednání jsou tři varianty, tzv. důstojná, technická a úsporná, které se liší parametry jednotlivých použitých nástrojů.

Maláčová: Změnu dávek stáhnu, když ANO nabídne systémové řešení

Domácí

V prvních dvou variantách by všichni senioři a seniorky měli jistých nejméně 10 500 ko­run a ve třetí variantě 7740 ko­run. Ve spravedlivé a technické verzi by totiž základní důchod činil 30 procent průměrné mzdy, ale v úsporné jen 22 procent. Zásluhová část by zůstala stejná jako dosud.

„Politická shoda se rýsuje na technické variantě,“ sdělila Maláčová. Tato varianta sice počítá se zachováním současné úrovně financování důchodů, ale nespravedlnosti nynějšího systému odstraňuje jen zčásti.

Schillerová: Česko potřebuje důchodovou reformu, ale i zdroje

Ekonomika

Jak v diskusním pořadu v České televizi zdůraznil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, napravit je nutné zejména nemalé rozdíly v penzích mužů a žen. „Do čtrnácti dnů proto předložím návrh, aby matky, které vychovaly děti a mají nízké důchody, dostaly 500 korun měsíčně navíc,“ informoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám