Hlavní obsah

Litomyšl je na české předsednictví připravena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litomyšl

Do východočeské Litomyšle se dnes s nadsázkou sjede celá Evropa. Právě ve městě, které patří mezi památky světového kulturního dědictví UNESCO, Česko zahájí půlrok svého předsednictví v Radě Evropské unie. Kromě vrcholných politiků EU bude program připravený i pro veřejnost. Obyvatelé Litomyšle se zároveň musejí připravit na řadu omezení a uzavírek zejména v okolí zámku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Město Litomyšl

Článek

Čeští ministři a premiér Petr Fiala (ODS) přijedou chvíli po poledni na náměstí Václava Havla, kde je přivítá starosta Daniel Brýdl (bezp.). Následně z pardubického letiště dorazí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a kolegium komisařů.

„Kolem půl jedné tak může veřejnost naživo spatřit při příjezdu vládní i unijní politiky. V zámeckém areálu následně začne oficiální program, kterého se v odpoledních hodinách po svém příjezdu zúčastní i členové vedení Parlamentu ČR,“ uvedl mluvčí radnice Michal Frank.

Česko nastupuje v bouřlivé době

Domácí

Program v zámeckém areálu doprovodí zahájení výstavy s názvem Dospěli jsme v EU v Klášterních zahradách. Vernisáž je otevřena i pro veřejnost.

Program vyvrcholí na druhém zámeckém nádvoří v sedm hodin večer, kdy Česká filharmonie za přítomnosti členů vlády, zástupců parlamentu i unijních komisařů zahájí Koncert pro Evropu v rámci festivalu Smetanova Litomyšl.

Prestiž, ale i omezení

Kromě posílení prestiže Litomyšle však akce přinese i částečné omezení běžného chodu města. Od půlnoci jsou pro auta uzavřeny ulice Zámecká a Jiráskova, které poslouží jako dočasné parkoviště pro delegace a média, stejně jako parkoviště pod zámkem.

„Pěší se mohou po těchto místech pohybovat, veřejnost se ale 1. července nedostane do zámeckého areálu. Až do 2. července také nebude možné navštívit rodný byt Bedřicha Smetany,“ upozornil Michal Frank. Stejně tak bude v pátek uzavřený zámek.

Foto: Univerzita Pardubice

V moderní dostavbě Piaristické koleje, která je součástí Fakulty restaurování Univerzity Pardubice, bude tiskové centrum celé akce.

„O víkendu 2. a 3. července bude zpřístupněna pouze trasa Zámek za Thurn-Taxisů. Bonusem ale bude návštěva zámeckého divadla v rámci tohoto okruhu. V pondělí bude zavřeno, do plného provozu se zámek vrací 5. července,“ uvedla mluvčí památkářů Lucie Bidlasová.

Už od půle června se koná mezinárodní festival Smetanova Litomyšl. Jeho hosté se na večerní koncerty dostanou, zejména v pátek by ale měli kvůli omezením dorazit s předstihem.

Tapiserie coby symbol českého předsednictví zamíří do Bruselu

Domácí

„Časnější příjezd doporučujeme kvůli parkování i bezpečnostním kontrolám. Ve stejný den začínají i Toulovcovy prázdninové pátky, pokud návštěvníci dorazí autem, prosíme, aby parkovali přednostně u zimního stadionu nebo na parkovišti pod 2. a 3. základní školou,“ dodal starosta Brýdl.

Návštěvníci se dostanou i do Klášterních zahrad. V nich v průběhu celého prvního červencového dne mohou zájemci sledovat vysílání ČT24, která bude kamerami přenášet oficiální program ze zámeckého areálu.

Novináři místo studentů

Zatímco litomyšlská radnice poskytla prostory a také část vybavení, například historizující stoly a židle, neboť hosté nemohou sedět na originálním památkově chráněném nábytku na zámku, zázemí poskytla i Fakulta restaurování Univerzity Pardubice, která sídlí v bývalé Piaristické koleji. Její prostory se proměnily v tiskové centrum.

„České předsednictví vnímáme jako příležitost navázat nové spolupráce a pomoci řešit aktuální problémy Evropy, které jsme už 18 let součástí,“ dodal rektor univerzity Libor Čapek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám