Hlavní obsah

Lítačku lze nově nahrát i do mobilu

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Po několikaměsíčním odkladu je možné od pondělí nahrát jízdní kupony v rámci systému Lítačka do mobilního telefonu. Po nové aktualizaci to umožňuje mobilní aplikace PID Lítačka, kde cestující doposud mohli koupit jen krátkodobé jízdenky. Místo papírového kuponu či karty tak cestujícím pro cestování po Praze a Středočeském kraji bude stačit mobilní telefon.

Lítačku lze nově nahrát i do mobiluVideo: Novinky

 
Článek

„Dnes v noci došlo k aktualizaci verze PID Lítačka, kdy ode dneška mohou všichni využít mobilní aplikaci jako identifikátor k dlouhodobému jízdnému. To znamená, že už nemusí použít svoji kartu lítačka, ale mohou cestovat pouze s mobilem,“ uvedl Václav Petržík z firmy Operátor ICT, která pro metropoli provozuje celý systém Lítačka a kterou Praha vlastní.

Jízdní kupony bylo doposud možné nahrát kromě samotné karty lítačka také na platební karty nebo In Kartu. Nově se tak cestujícím nabízí možnost nahrát si dlouhodobé jízdenky do mobilu přes aplikaci PID Lítačka. Při kontrole revizorem pak stačí ukázat QR kód, který je v aplikaci.

„Předně si nejdříve musíte stáhnout aplikaci PID Lítačka, kde musíte být přihlášeni a musíte si zde převést kupon. To uděláte velmi jednoduše tím, že v průběhu registrace identifikátoru si nastavíte převod. Ve chvíli, kdy vás chytne revizor, tak pouze ukážete QR, který si revizor načte a zobrazí se mu informace o kuponu, který máte zakoupen,“ popsal podrobně Petržík.

Druhou možností odbavení je načtení jízdenky skrze technologii NFC, tou však musí mobilní telefon disponovat a mít ji zapnutou. V takovém případě pak stačí mobil ke čtecímu zařízení přiložit, musí mít přitom ale rozsvícený displej.

K chybám by docházet nemělo

Kvůli chybám systému se v minulosti často stávalo, že revizoři nedokázali platný kupon načíst a lidem vypisovali pokuty. Dobrat se stornování pokuty pak často stálo nemalé úsilí. Petržík však věří, že s novou aktualizací mobilní aplikace problém nebude. „Fáze testování byla skutečně dlouhá, takže k těmto situacím by docházet nemělo,“ uvedl.

Pokuta i s dobitou lítačkou? Vyplňte si formulář, radí provozovatel

Domácí

Smůlu bude mít však cestující, pokud se mu mobil vybije, či má prasklý displej. V takovém případě nejsou revizoři schopni ověřit platnost jízdenky. Kupon lze totiž mít pouze na jednom identifikátoru. Ve chvíli, kdy se tak nachází v mobilu, nemůže využít cestující ani původní kartu lítačka.

„Pokud cestující ví, že se mu třeba vybíjí baterie, tak může velmi snadno v rámci nastavení přesunout kupon zpátky na lítačku a cestovat s původní lítačkou,“ vysvětlil dále Petržík. K tomu je však potřeba připojení na internet.

Mobilní aplikace PID Lítačka doposud umožňovala dlouhodobé jízdenky pouze zobrazit, nešlo se však skrze ně odbavit. Podnik Operátor ICT chtěl původně možnost nahrání a prodeje dlouhodobých kuponů v mobilech nabídnout už v létě, nejdříve však musely být aktualizovány odbavovací zařízení ve všech dopravních prostředcích. Kromě Prahy lze na Lítačku cestovat i po celém Středočeském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám