Hlavní obsah

Likvidace divočáků v Mníšku dostala zelenou. Myslivci můžou střílet i na louce ve středu města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Mníšku pod Brdy budou moci myslivci odstřelovat přemnožená divoká prasata i uprostřed města na louce Pivovárka. Výjimka pro odstřel na tříhektarovém zeleném pásu platí do roku 2018. V době odstřelu bude území, na něž chodí lidé na procházky, případně venčit psy, pro veřejnost uzavřeno a ohraničeno páskami. V úterý to uvedla tajemnice městského úřadu Věra Landová.

Foto: Právo

Divoká prasata v přírodě. Ilustrační snímek

Článek

"Divočáci se stahují do centra obce i do okolí. Nemají tu přirozeného nepřítele. Přestože je myslivci střílejí daleko více než v minulých letech, nedaří se stavy snižovat tak, jak bychom si představovali," uvedla Landová.

Podle radnice bude nyní možné proti divokým prasatům postupovat účinněji. Povolení od městského úřadu v Černošicích bylo získáno po mnohaletém úsilí a podle zástupců mníšecké radnice jde o výjimečnou záležitost i v rámci republiky.

První odstřely jsou naplánovány od 21. do 24. března vždy od 20.00 do 4.00. Myslivci budou mít k dispozici mobilní kazatelnu neboli posed a kvůli bezpečnosti budou moci střílet pouze jedním směrem. Po této sérii odstřelů radnice úspěšnost celé akce vyhodnotí a rozhodne, jak dál.

Na bezpečnost budou dohlížet i strážníci s policií

"Musím říct, že jsou myslivci docela odvážní, protože je to docela rizikový odstřel, je to uprostřed obce. Takže podnikáme opatření, kdy jsme si vyhledali všechny sousedy v dosahu několika set metrů, kterým teď budeme zasílat upozornění o zákazu vstupu na louku Pivovárka," uvedla Landová.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Po městě budou na akci upozorňovat varovné plakáty. Radnice a myslivci budou při odstřelech spolupracovat i s policií a strážníky.

Přemnožená prasata v Mníšku volně chodí do centrálních částí města, mimo jiné na náměstí, k poště nebo prodejně Penny, ke škole i školce.

Poničené jsou louky a pole, ploty a zahrady rodinných domů. Právě na nehonebních pozemcích jsou podle Landové největší škody. V minulosti město ve spolupráci s myslivci iniciovalo rozsáhlé koordinované naháňky na území sahajícím od Mníšku po Vltavu a od Zbraslavi za Dobříš a instalovalo také odchytové klece.

Reklama

Výběr článků

Načítám