Hlavní obsah

Lidovci vyloučili Kalendu ze strany za výroky o mrtvých uprchlících

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Vedení lidovců drtivou většinou hlasů za výroky o mrtvých imigrantech vyloučilo ze strany libereckého člena KDU-ČSL Daniela Kalendu. Jeho názory nejsou podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka slučitelné se stanovami strany. Kalenda měl možnost obhájit se, na jednání ale podle Bělobrádka odmítl přijet.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„Pan Kalenda byl jednoznačně vyloučen,” ohlásil Bělobrádek. Osmnáct členů celostátního výboru bylo pro vyloučení, jeden člověk se hlasování zdržel. Kdo to byl, nechtěl šéf lidovců prozradit.

Návrh na Kalendovo vyloučení ze strany přišel z okresní místní organizace v Liberci. Žádné argumenty na obhajobu Kalendy v úterý nezazněly. „V podstatě tam byla shoda na tom, že se jednalo o hrubé porušení stanov,” sdělil Bělobrádek s tím, že Kalenda dostal možnost obhájit své výroky, ale odmítl do Prahy přijet.

Kalenda se o víkendu na svém profilu na sociální síti ostře vymezil proti uprchlíkům. „Bože, 71 mrtvejch na dálnici v Rakousku... A máme brečet?“ napsal s tím, že přicházející migranti jsou lůza a špína. [celá zpráva]

Kalenda pozastavil členství ve straně

Bělobrádek se od výroků ihned distancoval. Kritiku Kalenda schytal i od dalších členů strany, ministr zemědělství Marian Jurečka řekl, že takové postoje nejsou slučitelné s hodnotami a programem KDU-ČSL a že neví, jestli lze Kalendovi jeho slova prominout. „To, co jsem viděl, bylo hodně za hranou,“ řekl Jurečka v pondělí Novinkám.

Foto: KDU-ČSL

Daniel Kalenda

„Z pohledu křesťansko-demokratického politika jsou podobné výroky nepřijatelné,“ řekl v úterý odpoledne předseda poslaneckého klubu lidovců Jiří Mihola.

Kalenda se v pondělí omluvil, vinu svedl na alkohol a „osudný” příspěvek smazal. Po kritice rezignoval na funkci člena celostátní revizní komise a odpoledne pozastavil členství ve straně.

Reklama

Výběr článků

Načítám