Hlavní obsah

Lidovci a ČSSD se přibližují v úsporných návrzích

Právo, Oldřich Danda

Lidovci a soc. demokraté tento týden zveřejnili své návrhy, kde by mohla vláda Jana Fischera najít úspory v řádech desítek miliard. Návrhy obou stran jsou v podobném duchu, jiné jsou dokonce totožné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda lidovců Cyril Svoboda

Článek

„Ministerstvo financí, které zastupuje stát ve státních a polostátních firmách, by mělo revidovat odměny manažerů těchto podniků např. ČEZ, ČSA, Letiště Praha, České dráhy, Lesy ČR,“ uvedl ve středu šéf lidovců Cyril Svoboda. Podle něj by šlo na platech manažerů uspořit okolo miliardy korun.

Den před tím předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl, že je třeba se podívat „na to, jak jsou odměňováni manažeři státních a polostátních firem. V tom ta vláda zatím mnoho neudělala, já čekám, že udělá.“

Podobný názor mají vedení obou stran i na dopravní stavby, zejména dálnic. ČSSD by chtěla bojovat proti stavebním kartelům, které si mohou diktovat přemrštěné ceny. Lidovci zase navrhují, aby museli stavitelé dálnic dodržet referenční cenu za jeden kilometr dálnice.Tedy aby jejich cena byla srovnatelná se zahraničím. Úspora podle lidovců? Patnáct miliard korun.

ČSSD navrhuje personální audity

ČSSD navrhuje, aby ministerstva provedla personální audity a snížila náklady na marketing. Konkrétně by také nechal prošetřit zakázky na ministerstvech dopravy a obrany.

Soc. dem. také chce, aby se kabinet pokusil v EU vyjednat snížení či zrušení povinnosti spolufinancovat své projekty. S podobnou myšlenkou přišel v úterý i Václav Klaus. Firmy a obce totiž při čerpání evropských dotací narážejí na problém, že musí své projekty financovat ze svého či si vzít úvěr. Dotaci, která pokryje většinu nákladů, ale dostanou až zpětně.

Podle Paroubka chtějí soc. dem. na návrzích přes Vánoce pracovat a po Novém roce konkrétní kroky zveřejnit.

Lidovci ve svém balíčku zase požadují, aby vláda zcela zastavila ekologický tendr. Podle Svobody se v zadání smlouvy počítá s tím, že by vláda měla garantovat firmě, která ekologické škody bude sanovat, každoročně sedm miliard za uskutečněnou práci. Výhrady vůči této chystané zakázce, která by mohla dosáhnout až 115 miliard korun, má i ČSSD.

Lidovci: zpoplatnit hazard

Vláda i Sněmovna by se podle lidovců měly také jasněji postavit k vyššímu zpoplatnění hazardu. „Mám obavu, že se řada poslanců třese jako ratlíci před mafií, která organizuje hazard,“ uvedl Svoboda.

Návrh na omezení vlivu sázkových firem předložili i soc. demokraté, ti chtějí umožnit obcím, aby si mohly samy stanovit pravidla hazardu na svém území. Podle Svobody je to ale nedostatečné a je nutné sázkařům sáhnout na peníze.

KDU-ČSL a soc. dem. také chtějí zlepšit výběr evropských peněz. Podle lidovců by pomohlo vytvoření tří speciálních fondů, které by měly zjednodušit administrativu obcím i firmám.

Lidovci, kteří ČSSD pomohli prosadit rozpočet nebo zákaz privatizace letiště v Ruzyni, ale popírají, že by měli se soc. demokraty jakoukoli dohodu o spolupráci. Svoboda takové spekulace vyvrací tím, že nepodpoří ve Sněmovně návrhy ČSSD na výplatu 13. důchodů, zrušení zdravotnických poplatků a zavedení nemocenské v prvních třech dnech nemoci.

Naopak ruku zvednou pro návrh, aby se mateřská nesnížila o 23 procent. Společně ji chtějí zachovat na současné výši, což ale podle vlády zvýší deficit o 1,5 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám