Hlavní obsah

Lidi děsí výstavba místo sportoviště

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozsáhlá bytová výstavba, která ještě víc napne už tak přetížené školky, školy, Polikliniku Prosek, parkování na celém sídlišti, hrozí podle některých lidí místo sportovišť SK Prosek na rozhraní Letňan a Prahy 9.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Sportovní areál na Proseku funguje přes čtyřicet let.

Článek

Bojují proti tomu peticí, která čítá několik stovek podpisů. Podle iniciátora Milana Balahury to umožní změna územního plánu, s níž koncem října souhlasila letňanská rada. „Dozvěděl jsem se o tom náhodně, četl jsem zápis ze zasedání letňanského výboru pro územní rozvoj Letňany,“ řekl Právu rozzlobený muž, který do areálu vidí ze svého bytu.

„Jde o bývalé TJ Kompresory, kde vychovávali Tomáše Rosického. Já tam chodil na fotbal a doufal jsem, že až dcera povyroste, zapojí se do nějakého oddílu. Ale aby měla kam,“ krčí rameny.

Cílem petice je nejen upozornit na to, že se lidem záměr vůbec nelíbí. Chtějí, aby s nimi vedení Letňan začalo komunikovat. „Nebyla žádná diskuse, oznámení,“ uvedl petent. O změně územního plánu nakonec rozhoduje pražské zastupitelstvo. Jde o proces, který obvykle trvá i několik let.

„Hodně se řeší, že mladí nemají co dělat, potulují se bezcílně venku. Místo toho, aby Letňany a Praha 9 spojily svoje síly a na magistrátu lobbovaly za více peněz pro sportovní kluby, vyjdou vstříc vlastníkům a schválí výstavbu,“ kroutí hlavou Balahura.

Místostarosta deváté části Tomáš Portlík (ODS) Právu řekl, že rada se změnou územního plánu na části pozemku, který leží v katastrálním území Prahy 9, nesouhlasila. Chce, aby na místě zůstal sport. „Když ne fotbal, třeba hala, beachvolejbalové nebo tenisové kurty,“ nabízí. V areálu SK Prosek se nacházejí dvě fotbalová hřiště, hraje se volejbal a badminton.

Místostarosta Letňan Ondřej Lněnička (ODS Svobodní) upozornil, že je ve hvězdách, zda se bude na místě stavět. Rada vydala kladné stanovisko, co se změny územního plánu týče, konstatoval. Důvod je podle něj poměrně jednoduchý.

„Oslovil nás SK Prosek, že má zájem postavit multifunkční halu, ale nemá peníze. Investice činí asi 200 milionů korun. Ani obec nemá tolik peněz. Jedna z cest je nabídnout kus pozemku investorovi a získané peníze investovat do území, např. výstavby té haly. Jinak se může stát, že sportoviště bude chátrat,“ řekl Právu s tím, že debatě s veřejností se městská část rozhodně nebrání.

Podle představ Letňan by polovina čtyřhektarového areálu v Lovosické ulici sloužila dál sportu. V jedné části by vyrostla víceúčelová hala, jeden hektar chce obec využít jako veřejné sportoviště, které dosud chybí.

Změna územního plánu se týká druhé půle pozemku. Ta by umožnila smíšenou zástavbu. „Bavíme se také o tom, že bychom tam chtěli nějaké nebytové prostory pro občanskou vybavenost,“ nastínil Lněnička, podle kterého má kauza politický podtext. Tvrdí, že za ní stojí neúspěšní kandidáti do zastupitelstva Prahy 18 a 9 za ČSSD a zelené.

Reklama

Výběr článků

Načítám