Hlavní obsah

Lidé si připomněli srpnovou okupaci z roku 1968

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před 49 lety v noci z 20. na 21. srpna 1968 obsadily tehdejší Československo armády pěti zemí Varšavské smlouvy. Okupace ukončila tzv. pražské jaro, které bylo pokusem o reformu socialismu. Událost, která poznamenala životy mnoha lidí, si v pondělí připomněli pamětníci i politici.

Lidé si připomněli srpnovou okupaci z roku 1968Video: Novinky

 
Článek

Na Vinohradské třídě před budovou Českého rozhlasu proběhla tradiční vzpomínková akce. Šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) v projevu připomněl důležitost spolehlivých spojenců i rizika, která s sebou přinesla „zrada elit“.

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (KDU-ČSL) zmínila, jak nebezpečné jsou snahy o ovládnutí médií veřejné služby.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Náčelník generálního štábu Armády České republiky Josef Bečvář (uprostřed) se 21. srpna v Praze zúčastnil pietního aktu při příležitosti 49. výročí srpnových událostí roku 1968.

Na Václavském náměstí si lidé připomněli oběti okupace, jejichž jména byla čtena pod sochou svatého Václava díky platformě Bez komunistů.cz.

Internacionální bratrská pomoc

Do okupace se vedle sovětské armády zapojila rovněž vojska Polska, Maďarska a Bulharska, přičemž připravena k zásahu byla i východoněmecká armáda, která se však do samotné okupace až na dílčí výjimky přímo nezapojila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vzpomínkový akt výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 se konal před budovou Českého rozhlasu 21. srpna 2017. Na snímku předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Spolu s obsazením klíčových prvků infrastruktury byli zadrženi a internováni vedoucí představitelé země v čele s generálním tajemníkem KSČ Alexandrem Dubčekem, který byl hlavní tváří reformních změn. Všichni až na Františka Kriegla následně pod nátlakem v Moskvě podepsali protokoly legitimizující „bratrskou pomoc“ a otevřeli cestu následné normalizaci.

Foto: Profimedia.cz

Do pražských ulic v srpnu 1968 vyjely tanky

Okupace si jen do konce roku 1968 vyžádala podle posledních zjištění historiků 137 mrtvých. [celá zpráva]

Sovětská armáda odešla z Československa až v polovině roku 1991.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám