Hlavní obsah

Lidé si mohou v Senátu prohlédnout mnichovskou dohodu

PRAHA

Mnichovskou dohodu z roku 1938, přijímací salonek předsedy Senátu nebo pracovnu jednoho ze senátních místopředsedů budou dnes moci vidět návštěvníci sídla horní komory. Senát se na svátek svatého Václava rozhodl uspořádat mimořádný den otevřených dveří a některé z prostor Valdštejnského paláce zpřístupní vůbec poprvé.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda Senátu Přemysl Sobotka a ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek ukazují kopii originálu mnichovské dohody z roku 1938.

Článek

Kromě prohlídky nejcennějších historických prostor barokního paláce tak lidé budou moci nahlédnout do salonku s výhledem do Valdštejnské zahrady, v němž se předseda Senátu Přemysl Sobotka setkává s oficiálními hosty.

Stejně tak budou moci nahlédnout do pracovny místopředsedy Senátu Jiřího Lišky, která patří k nejkrásnějším místnostem paláce. V Kolovratském paláci bude tradiční trasa rozšířena o náhled do Růžového salonku.

Věrnou kopii originálu mnichovské dohody, která před 70 lety připravila předválečné Československo o jeho pohraniční území, si lidé budou moci prohlédnout v senátní výstavní síni.

Ocitla se nakrátko kvůli snazší přístupnosti v sousedství dokumentů a artefaktů z éry zrodu a prvních let republiky. Na tuto expozici navazuje v prvním patře paláce další, která připomíná zlomové osmičkové roky 20. století v českých dějinách.

Sídlo Senátu bude v neděli otevřeno od 09:00 do 17:00. Ve Valdštejnském paláci bude příchozí vítat sám vévoda Albrecht z Valdštejna i se svou družinou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám