Hlavní obsah

Lidé se na Malostranském náměstí svlékali místo ministra Válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na pražském Malostranském náměstí demonstrovali v úterý odpoledne odpůrci povinného očkování (proti covidu) vybraných profesních skupin. Demonstraci pořádaly iniciativy Chcípl pes a Změna matrixu.

Záznam: Následná demonstrace před úřadem vládyVideo: Novinky

 
Článek

Na demonstraci pod heslem Neberte nám svobodu se na náměstí sešlo několik stovek lidí.

Pár lidí se v chladném počasí svléklo do půl těla. Reagovali tak na dřívější výrok nynějšího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), který ve Sněmovně o povinném očkování hovořil.

Demonstrace na Malostranském náměstíVideo: Aktu.cz

„V tom zákonu je velmi správné, že to očkování je nepovinné. Kdyby bylo povinné, tak budu první, který se připoutá od pasu nahoru nahý před tady tuto Sněmovnu a nepustím sem ministra,“ řekl Válek ve Sněmovně.

Foto: Aktu.cz

Svlékli se i vystupující na pódiu.

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) avizoval, že hodlá změnit vyhlášku, která počítá s povinným očkováním proti covidu pro vybrané profese a lidi nad 60 let. Válek avizoval, že povinné očkování seniorů hodlá vypustit. Novou podobu vyhlášky slíbil připravit v polovině února. Vyhláška má přitom začít platit od března, což dotčeným skupinám zásadně snižuje manévrovací prostor.

Vyhláška jako zbraň pro očkování?

Vládě Andreje Babiše (ANO) přitom stačilo pár dnů na schválení vyhlášky o povinném očkování. Fialova vláda podle Válka bude celý leden o vyhlášce diskutovat a on v polovině února předloží její novelizaci. Přitom sám ministr Válek už v loni na konci roku prohlásil, že vyhlášku zruší.

Válek: Pro seniory povinné očkování zrušíme

Domácí

Organizátoři před 16. hodinou demonstraci ukončili a vydali se podpořit demonstraci zemědělců, kteří před Úřadem vlády protestovali proti změně dotační politiky.

Foto: Novinky

Demonstrace před úřadem vlády

Foto: Aktu.cz

Demonstranti se na Malostranském náměstí svlékli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám