Hlavní obsah

Lidé na Zlínsku si oddechnou, končí zákaz vstupu do lesů zamořených africkým morem

Právo, Aleš Fuksa

Státní veterinární správa (SVS) ruší po patnácti měsících zákaz vstupu do vysoce rizikové oblasti afrického moru prasat na Zlínsku. Právo o tom informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček. Od pondělí platí nová mimořádná veterinární opatření, jejichž součástí je zrušení zákazu volného pohybu v lesních porostech, loukách a polnostech v severovýchodní části Zlína a přilehlých katastrů. Jedná se o plochu devadesáti kilometrů čtverečních.

Foto: archiv Pravo, Právo

Prase divoké

Článek

„Dochází také ke změnám pravidel pro společný lov v zamořené oblasti. Tyto kroky reagují na zlepšenou nákazovou situaci ve vztahu k africkému moru prasat (AMP) v České republice,“ sdělil Vorlíček. Poslední nálezy uhynulých nakažených prasat jsou totiž více než sedm měsíců staré. Ostatní mimořádná veterinární opatření zůstávají v platnosti.

„V souvislosti s pozitivním vývojem nákazové situace jsme se rozhodli pro ukončení zákazu vstupu do tak zvané vysoce rizikové oblasti. Zároveň se ruší i vymezení této zóny, ve které byly nalezeny nebo uloveny všechny pozitivní kusy prasat divokých,“ upřesnil ředitel SVS Zbyněk Semerád a dodal: „V současné době se dá již říci, že se nám podařilo africký mor prasat v České republice zdolat, proto postupně přistupujeme k rušení zavedených opatření a zákazů.“

Zrušením vysoce rizikové oblasti přestává platit zákaz společného lovu veškeré zvěře. Režim se sjednotí v celé zamořené oblasti. „Zde bude nově platit jen zákaz společného lovu spárkaté zvěře, to znamená, že bude možné společně lovit drobnou zvěř,“ doplnil Vorlíček.

SVS již brzy představí časový harmonogram postupného zmírňování dalších veterinárních opatření zavedených v souvislosti s výskytem AMP na Zlínsku.

Již na začátku října SVS zrušila povinnost udržovat funkčnost elektrických ohradníků. K Minimalizaci migrace prasat divokých v současnosti v dostatečné míře slouží pravidelně obměňované pachové ohradníky.

Ojedinělý úspěch

Do dnešního dne byl AMP potvrzen u celkem 212 uhynulých prasat divokých a 18 ulovených divočáků. V zamořené oblasti bylo uloveno přes 3600 kusů černé zvěře. V tzv. oblasti s intenzivním odlovem pak téměř 21 tisíc kusů černé zvěře. Poslední pozitivní nálezy pocházejí z poloviny dubna, ale jednalo se o kusy uhynulé několik měsíců předtím.

„Nákazu se po celou dobu podařilo udržet na velmi malém území vysoce rizikové oblasti a AMP se nedostal do žádného chovu prasat domácích, což lze považovat z mezinárodního hlediska za ojedinělý úspěch. Situace kolem AMP v ostatních zemích Evropy se naopak dramaticky zhoršuje,“ podotkl Semerád. V posledních týdnech a měsících byly hlášeny případy z Polska, Maďarska, Rumunska, Bulharska, ale i z Belgie.

Reklama

Výběr článků

Načítám