Hlavní obsah

Libereckým hejtmanem byl zvolen Martin Půta

– Liberec • Aktualizováno

Hejtmanem Libereckého kraje byl v úterý podle očekávání zvolen lídr Starostů pro Liberecký kraj (SLK) Martin Půta. Strana vytvořila koalici s dalším regionálním uskupením, Změnou pro Liberecký kraj. V zastupitelstvu mají obě strany nejtěsnější většinu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Nově zvolený hejtman Libereckého kraje Martin Půta (vlevo) převzal hejtmanský řetěz z rukou již bývalého hejtmana Stanislava Eichlera (ČSSD).

Článek

Ještě před hlasováním ze sálu na protest odešlo 15 zastupitelů KSČM a ČSSD, zastupitelé ODS nehlasovali.

Volby v Libereckém kraji vyhráli Starostové a získali 13 křesel, Změna skončila třetí a stejně jako druzí komunisté má deset mandátů. ČSSD se umístila čtvrtá se sedmi mandáty a ODS má pět zastupitelů.

Krajská rada bude devítičlenná, Starostové budou mít pět zástupců včetně hejtmana, Změna čtyři. Statutární náměstkyní má být Zuzana Kocumová ze Změny, lídr kandidátky Jan Korytář v radě vůbec nezasedne. Povede krajskou protikorupční komisi.

Protikorupční opatření na krajském úřadě i v krajských příspěvkových a obchodních společnostech jsou také hlavním bodem koaliční smlouvy. Podle ní by měl kraj zveřejňovat ucelenou dokumentaci ke všem zakázkám a řízením a také veškeré smlouvy a faktury, a to i zpětně. Obě strany chtějí navíc do 28. února 2013 předložit ucelený návrh protikorupční strategie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám