Hlavní obsah

Letouny Casa neprošly zkouškami, nefunguje jim ochrana před raketami

Problémy s armádními letadly Casa údajně stále trvají. Stroje za za 3,6 miliardy korun nemají plně funkční systém pasivní ochrany DAS, uvedl to server Česká pozice s odkazem na dva důvěryhodné zdroje. Armáda informaci nepotvrdila, výsledky zkoušek ještě vyhodnocuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Letoun Casa české armády

Článek

Podle původní smlouvy měl být takzvaný systém pasivní ochrany DAS plně funkční už na konci července roku 2011.

Mluvčí generálního štábu Jana Růžičková neúspěch letounů ve zkouškách přímo nepotvrdila: "Výsledky doplňkových vojskových zkoušek letounu Casa a systému pasivní ochrany DAS se doposud vyhodnocují. Závěrečná zpráva bude předložena do 31. ledna 2013," sdělila serveru.

Podle České pozice má stát jen málo možností, jak se případně zcela funkčních letounů domoci. Smlouvu na nákup strojů za 3,6 miliardy korun jde vypovědět jen s komplikacemi a nejasným výsledkem.

Problematický obchod

Podle serveru je pravděpodobnější, že by ministerstvo vypovědělo jen část smlouvy, která se vztahuje na DAS. Poté může po společnosti Omnipol, jež letouny dodala, chtít, aby do strojů namontovala osvědčenou verzi DAS, kterou používá polská armáda.

Nákup letadel Casa byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Kvůli obchodu je vyšetřována bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) a její náměstek Jiří Staněk. Kriminalisté Parkanovou viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli tomu, že podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo. Údajně vznikla škoda 658 miliónů korun. Oba vinu odmítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám