Hlavní obsah

Léto začne deštivým víkendem

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

V sobotu ve 21:10 letního času začne astronomické léto. Nemůžeme se ale těšit na horké počasí, spíše naopak. V pátek i v sobotu meteorologové očekávají polojasno s přeháňkami, mírně oteplit se má příští týden.

Foto: Josef Zajíc

Dance life tour 2012 - Domino (1. dubna, Opava).

Článek

"Očekáváme, že bude chladno. Jako bychom si letní počasí už vybrali v minulých dnech," řekl Právu ve středu Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze. Uvedl, že v pátek i v sobotu se očekává polojasno, místy oblačno, s přeháňkami a denní teploty jen 19 až 23 stupňů.

"V neděli, kdy budeme mít první ucelený letní den, by mělo být polojasno, občas jasno, s denními teplotami 21 až 25 stupňů," řekl meteorolog a dodal, že od pondělí do čtvrtka by teploty už měly přece jenom být o pár stupínků vyšší. "Očekáváme polojasno, místy oblačno, s denními teplotami 22 až 27 stupňů Celsia," řekl Seifert.

Léto spíše teplejší

Na dotaz, jaké bude léto, však odpověděl vyhýbavě: "Určitě můžeme čekat, že některé dny rtuť teploměru vystoupí na tropických třicet stupňů Celsia. Jaké však bude léto jako celek, se dá jen velmi obtížně předpovědět," řekl Seifert.

"Na základě minulých let a převládajícího charakteru letních období můžeme spekulovat, že teplotně podprůměrné léto je málo pravděpodobné. Červenec od roku 1998 byl jenom jednou teplotně podprůměrný a srpen vůbec ne. Shrnuto: tipuji na léto teplejší," řekl Seifert.

A co srážky? "Zatím jsou průměrné. Výhled na červenec a srpen se udělat nedá," dodal Seifert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám