Hlavní obsah

Les u Žďárku definitivně připadne dědičce rodu Walderode

– BRNO

Ústavní soud v Brně potvrdil průlomové rozhodnutí libereckého krajského soudu a Nejvyššího soudu o vydání obecního lesa u Žďárku na Liberecku dědičce rodu Walderode Johanně Kammerlanderové. Uvádí se to v internetové databázi soudu. Kammerlanderová léta o navrácení lesa bojovala, obec Žďárek však její žádosti zamítla a proti rozhodnutí krajského a Nejvyššího soudu se dovolala.

Článek

Dědička po hraběti Karlu des Fours Walderode usiluje ještě o navrácení pozemků v Turnově, zámku Hrubý Rohozec a nemovitostí na Semilsku a Jablonecku. V případě žďárského lesa je poprvé úspěšná.

Kauza pozemků rodu Walderode se táhne už od 90. let. V případě čtvrthektarového lesa u Žďárku neuposlechla obec rozhodnutí libereckého krajského soudu o vydání a v červnu 2007 se dovolala. Nároky na les původně zamítl liberecký okresní soud a Žďárek hodlal věc předat k posouzení soudu vyšší instance. Proto oslovila Nejvyšší soud v Brně a ten les Kammerlanderové přiřkl. Jeho rozhodnutí nyní s definitivní platností potvrdil ÚS.

Zalesněný pozemek leží ve stráni poblíž železniční trati a pro obec je podle starostky Žďárku Ivy Havlíkové bezcenný. Verdikt NS však mohl vytvořit precedens pro ostatní majetkové nároky Johanny Kammerlanderové v Turnově, kde požaduje městské pozemky, či zámek Hrubý Rohozec, jehož vlastníkem je Státní památkový ústav.

Restituční nároky byly podle ÚS zcela v pořádku

Usnesení Ústavního soudu uvádí, že rozhodnutí o obecním lese padlo v souladu s restitučními normami. "Právní nástupkyně původního vlastníka žádala vydání majetku podle zákona o půdě. Obecné soudy přezkoumaly akt konfiskace a po zjištění, že byly bezezbytku splněny podmínky, rozhodly ve prospěch žalobkyně. Postupovaly tudíž podle zákona," stojí v usnesení.

Poslední člen rodu Walderode se o majetek přihlásil v roce 1992, o deset let později zemřel a nároky začala uplatňovat Kammerlanderová. V roce 2005 hovořily odhady o majetku za zhruba 120 miliónů korun.

"Les ve Ždárku patřil do jednoho panství a byl konfiskovaný stejným dekretem jako zámek Hrubý Rohozec a ostatní budovy a pozemky, na které uplatňuje dědička rodu Walderode nárok," řekl na začátku září advokát Kammerlanderové Roman Heyduk. Podle něj by proto soudy měly vrátit i další majetky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám