Hlavní obsah

Lékárníci zatím stávkovat nebudou

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, Václav Pergl

Lékárníci zatím stávkovat nebudou, počkají na výsledek jednání s premiérem Jiřím Paroubkem, ale protestní akce proti politice ministra zdravotnictví Davida Ratha připraveny mají. Dohodli se na tom v sobotu na mimořádném sněmu České lékárnické komory (ČLK) v Praze.

Článek

Krizový štáb zaslal v minulých dnech premiéru Paroubkovi dopis a nyní čeká, až jej premiér vyzve k jednání. Na sněmu přijali lékárníci, kterých se v Praze sešlo asi 600, tři opatření, které nazvali akce 3 za 3.

První akce, kterou lékárníci zorganizují, se bude konat v sobotu 1. dubna od 9 do 12 hodin, kdy budou otevřeny všechny lékárny. Lékárníci tak chtějí vrátit veřejnosti tři hodiny, kdy byli lékárny zavřeny 30. ledna v rámci stávky. Lékárníci vyzývají pacienty, aby do lékáren přinesli léky a zeptali se, na co je mají přesně používat, či zda nějaké léky neužívají nesprávně.

Ve druhé akci se lidé mohou vyjádřit k tomu, jak konkrétně na ně dopadla změna úhradové vyhlášky, popřípadě kolik doplácejí na léky, na které před změnou vyhlášky nedopláceli, či jestli nemohou nějaký lék sehnat. Mohou zaslat své příběhy, které potom budou zveřejněny na webové stránce ČLK www.lekarnici.cz.

Dále chtějí lékárnici zřídit krizové štáby v krajských městech, zatím působí krizový štáb pouze v Praze. Od toho si lékárníci slibují, že budou moci mnohem razantněji postupovat proti politice ministra zdravotnictví Davida Ratha. Působí v nich spolu s lékárníky i praktičtí lékaři, zubaři, ambulantní specialisté a zástupci malých nemocnic.

Velkodistributoři se obrátili pro pomoc do zahraničí

Prezident ČLK Lubomír Chudoba oznámil, že Asociace velkodistributorů léčiv se obrátila na svoji evropskou asociaci, aby v ČR prošetřila, že David Rath napadl kromě velkodistributorů i evropské farmaceutické firmy.

Členka představenstva ČLK Leona Štěpková v sobotu uvedla, že 12 lékáren už bylo po lednovém snížení lékové přirážky o tři procenta zavřeno, ve 14 lékárnách se propouštělo a v dalších se omezila pracovní doba. Podle Štěpkové je 260 lékáren z celkových 2500 lékáren ohroženo. Tyto ohrožené lékárny se nachází spíše na malých městech.

Lékárníkům se nelíbí nové zákony

Lékárníkům se nelíbí zákony, jež ministr prosazuje ve Sněmovně. Tento týden zdravotní výbor souhlasil se změnami zákona o léčivech. Rath navrhl, aby léky vydávali lékaři v ordinacích, prosazuje prodej léků i mimo lékárny a internetový prodej i léků na předpis.

Lékárníci chtějí změnu systému marží, z levnějšího léku by měli vyšší procento zisku než z drahého. Levné léky by tak o pár korun podražily, zatímco drahé by pro pacienty výrazně zlevnily. Příjmy malých lékáren, které vydávají především levnější léky, by stouply.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám