Hlavní obsah

Lékaři žasnou: Lidé odmítají vakcínu, ale když se nakazí, žádají léčbu protilátkami

Kdo má podezření na nákazu covidem-19, zamíří do ordinace svého praktického lékaře. Pokud se nemoc potvrdí a jde o rizikového pacienta, může lékař doporučit i léčbu monoklonálními protilátkami Bamlanivimab nebo Regn-cov2. Ty dokážou při včasném podání zabránit těžkému průběhu nemoci, dokonce i úmrtí. Jen jsou hodně drahé.

Foto: Novinky

Monoklonální protilátkový lék Bamlanivimab

Článek

Z posledních údajů vyplývá, že se nákaza týká z více než 80 procent neočkovaných. Podle zjištění Práva se tak lékaři stávají svědky paradoxní situace. Nemocní, kteří odmítali očkování, se dožadují speciální léčby, která je na stejném principu jako vakcinace.

Stonásobně vyšší náklady

Obrat v názoru je vcelku pochopitelný, ale lékařům přidělává v nelehké době práci a státu násobně vyšší náklady na léčbu.

„Odmítli očkování a akceptují o nic méně ‚experimentální‘ léčbu monoklonálními protilátkami se stonásobně vyššími náklady. Přemýšlím, jak komunikovat,“ napsala Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka z Prahy 6 na Twitter s tím, že ale možnost časné indikace monoklonálních protilátek u rizikových pacientů s covidem po antigenním testu v ordinaci praktického lékaře samozřejmě vítá.

USA se opět otevřou od listopadu, podmínkou je očkování

Koronavirus

Jiná lékařka situaci o víkendu komentovala slovy: „Řeším od včerejšího odpoledne aplikaci monoklonálních protilátek PCR pozitivní neočkované rizikové pacientce.“

„Zatím osm mailů a pět telefonátů a posílání zpráv. Ve svém volném čase řeším něco, co nemuselo vůbec nastat. Osobní zodpovědnost zde zcela chybí,“ dodala lékařka.

Tyto lékařky nejsou podle předsedy Sdružení praktických lékařů v ČR Petra Šonky jediné. „Takoví pacienti jsou. A já naprosto rozumím posteskům kolegů. Zatím monoklonálních protilátek bylo aplikováno řekněme stovky dávek, takže nejde o nějaká horentní čísla. Tito lidé postupovali lehkovážně, nechtěli dle jejich mínění experimentální očkování, ale koktejl protilátek, byť je ve stejném režimu, chtějí. Co se s tím dá dělat,“ ptá se i lékař Šonka.

V Maďarsku propustí zdravotníky, kteří se nenechali očkovat

Evropa

Monoklonální protilátkové léky Bamlanivimab nakoupilo Česko před začátkem jara za 20 tisíc korun a Regn-cov2 za 65 tisíc korun za dávku.

Fakultní nemocnice Brno má skoro 5000 dávek monoklonálních léků za 315,5 milionu a FN Motol zhruba 2000 dávek za 130 milionů korun. Zásoba Regn-cov2 je celkem 7000 dávek a Bamlanivimabu zhruba 1000 dávek.

Zatímco aktuálně za vakcínu společností Pfizer/BioNTech platí EU, po navýšení cen téměř o stovku v naší měně, necelých 500 korun. Druhá mRNA vakcína, kterou se rovněž lidé přeočkovávají, vyjde na téměř 550 korun.

Třetí dávka pomáhá, dokládá studie

Blízký a Střední východ

Obava, že by léky s dobou expirace v roce 2023 zůstaly ve skladech, se s horšící se epidemickou situací rozplynula. Zda jich nakonec bude dost, nebo se budou muset přikoupit, není teď jasné. Co však jasné je, že když jde lidem o život, na původ léků se neptají. Monoklonální protilátky v podobě infuze jim jako lék najednou nevadí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám