Hlavní obsah

Legendární válečný pilot František Peřina slaví 95. narozeniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Generál František Peřina, jedna z legend leteckých bitev o Anglii za druhé světové války, oslaví v sobotu 8. dubna 95. narozeniny. Při té příležitosti mu prezident Václav Klaus ve čtvrtek na Pražském hradě předal čestnou plaketu. Od ministra obrany Karla Kühnla dostane slavný letec čestný kord.

Článek

Už ve středu obdržel generál Peřina narozeninový dar od armády. Náčelník generálního štábu Pavel Štefka předal legendárnímu pilotovi model stíhačky Spitfire v poměru 1:24 a pamětní medaili.

Byly to právě Spitfiry, které generál František Peřina pilotoval během druhé světové války. Z okupovaných Čech uprchl v červnu roku 1939 do Francie, kde v leteckých bojích sestřelil 14 nepřátelských letadel. Když padla Paříž, dostal se přes Gibraltar do Anglie. Během bitev o Anglii v letech 1940 až 1942 zneškodnil podle ministerstva obrany dalších 14 německých letadel.

Po nástupu komunistické moci byl generál Peřina propuštěn z armády. Jako mnoho ostatních pilotů, kteří bojovali proti nacistům na straně západních spojenců, byl totalitním režimem perzekuován. Emigroval proto do Kanady a potom do Spojených států. V exilu se podílel například na navrhování sedadel do kosmického programu Gemini a do proudového dopravního letadla Boeing 747. Po roce 1989 se vrátil do Československa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám