Hlavní obsah

Léčebné konopí je od ledna dostupnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od ledna platí nové, výhodnější zákonné podmínky pro zemědělce pěstující léčebné konopí i pro jeho uživatele. Došlo především ke zvýšení povolené složky THC u technického konopí z 0,3 procenta na 1 procento. Současně se uvolnily dosavadní striktní předpisy pro jeho pěstování a zrušil se monopol Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) na jeho výkup a prodej. Pěstitelé tak mohou nabízet své výrobky na trhu volně.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Změnu ocení nemocní lidé, kteří jej podle ústavu využívají v souvislosti s léčbou rakoviny, chronickými a neuropatickými bolestmi nebo například při dermatologických potížích.

Uvolněné podmínky by měly snížit cenu konopí na trhu, čímž dojde i k úsporám ve veřejném zdravotním pojištění. Léčebné konopí je pacientům propláceno z 90 procent.

V Česku 200 tisíc uživatelů

„Jsme odteď jedna z mála zemí v EU, která může podle tržních principů pěstovat léčebné konopí. Nemusíme jej prodávat jenom SÚKL, ale budeme si moci najít svého odběratele – ať už to bude na tuzemském, nebo zahraničním trhu. Jednáme s německou firmou, kam bychom rádi dodávali léčebné konopí,“ potvrdil Právu přínos legislativních změn Tomáš Mikula, spoluzakladatel firmy SensiQure, která se věnuje výzkumu konopí.

Tresty za pěstování konopí? Často zastaralá metodika i drakonické tresty

Krimi

„Oslovíme nové spektrum zákazníků, kteří dříve chodili hledat tyto alternativy na černý trh,“ řekl Právu Tomáš Konieczny z firmy Herbalus.

„Konopí má skvělé sedativní a analgetické účinky. Jsem přesvědčený, že nízké hladiny THC mají obrovský význam,“ zhodnotil podnikatel, který na svém konopném projektu spolupracuje s přílepským lékařem Rodionem Schwarzem.

Jak ukazují data Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti, konopí čistě pro léčebné účely užívají dvě až tři procenta dospělých, tedy asi 200 tisíc osob.

Malta legalizovala konopí. Bude úplně první v Evropě

Evropa

Počet užívatelů léčebného konopí při léčbě roste s věkem. Nejvyšší počty jsou ve věkových skupinách 55 až 64 let a zejména pak 65+.

Reklama

Výběr článků

Načítám