Hlavní obsah

Labe už opět připomíná řeku, hladina stoupla nad dva metry

Ústí nad Labem

Zatímco ještě před několika dny dosahovala hladina Labe v Ústí nad Labem svého výrazného minima, od úterního večera je nad hranicí sucha. Díky vydatnému dešti, který zasáhl území České republiky, vystoupala hladina na 236 centimetrů.

Hladina řeky Labe v ÚstíVideo: Novinky

 
Článek

Labe letos dosáhlo své nejnižší hladiny od roku 1952. Teď už ale zase připomíná řeku. Hladina vody vystoupala z nedělních 118 na 236 centimetrů. Těch dosáhla v úterý večer, od té doby sice opět klesá, ale stále se drží nad dvěma metry. Ve středu odpoledne byl průtok v Ústí 187 metrů krychlových za sekundu. Pro srovnání: minulý pátek to bylo 70 metrů krychlových.

Ještě horší byla situace v německých Drážďanech, kde byla hladina na úrovni 68 centimetrů. Na suchu se ocitla místa, která jsou jindy pod vodou, lidé tak nacházeli munici, odpadky nebo vraky lodí či jízdních kol.

Objevily se i tzv. hladové kameny, na nich jsou vyryty letopočty, kdy byla hladina podobně nízko.

Hladinu řeky zvedl vydatný déšť. Ve středu dopoledne evidoval Český hydrometeorologický úřad 23 stanic, jejichž srážkové úhrny za posledních 24 hodin překročily 50 milimetrů, tedy 50 litrů na metr čtvereční. [celá zpráva]

Řeka Labe v Německu má nejnižší hladinu za desítky letVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Letecké záběry: Hladina Labe je na minimu

Řeka Labe v Ústí nad Labem v letošním roce dosáhla své nejnižší hladiny od roku 1952. Klesla pod 120 cm, což je pod hranicí sucha. V současné době je na...

Výběr článků

Načítám