Hlavní obsah

Kvůli tuhé zimě je půda promrzlá nejvíc od 60. let

Novinky, jas

Poprvé za posledních 50 let došlo na našem území k rozsáhlejšímu promrzání půdy. V některých oblastech může s ohledem na přetrvávající mrazy půda promrzat do hloubky více než půl metru.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Promrzání půdy

Článek

„Nejvyšší hodnoty promrznutí půdy aktuálně registrujeme na Moravě, naopak nejnižší v Čechách. Na jihu Moravy, Kroměřížsku a Ostravsku se hloubka promrznutí již pohybuje v intervalu 30 až 50 centimetrů, v horských oblastech je to pouze od 0 do 5 centimetrů,”  uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Míra promrzání se odvíjí od teploty vzduchu, výšky a typu sněhové pokrývky, typu půdy a její vlhkosti i od konkrétního terénu.

Sníh má pochopitelně izolační vlastnosti, a proto například na horách půda hlouběji promrzá pouze ve výjimečných případech. „V zastavěném území obcí a měst dochází k pravidelnému úklidu sněhu, proto je zde hloubka promrznutí vyšší než ve volné krajině,” připomněli meteorologové.

Problémy mohou mít zemědělci

Promrzání půdy může způsobovat problémy zemědělcům, ale může poškozovat rovněž vodovodní potrubí, základy staveb a v neposlední řadě má promrzlá půda výrazně nižší absorpční schopnosti, což může mít vliv při vydatnějších srážkách.

„Vzhledem k pokračování mrazů očekáváme do konce týdne nárůst hloubky promrznutí na některých stanicích až nad 50 centimetrů. Jedná se o hodnoty, které se ve větším měřítku naposledy vyskytly v 60. letech 20. století,” konstatovali meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám