Hlavní obsah

Kvůli škrtům přijdou učitelé o peníze, varuje ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství varuje před návrhy škrtů v novém státním rozpočtu. Resort by měl v letech 2013 a 2015 přijít o víc než pět miliard korun. Podle mluvčího ministerstva Marka Zemana jsou škrty v této podobě nemožné a znamenaly by změny v platech učitelů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Návrhy na škrty v kapitole ministerstva školství přesahují pět miliard korun. Jedná se o návrh ministerstva financí, který s námi zatím nebyl konzultován," řekl Zeman. "Tento návrh nepovažujeme za možný především proto, že by měl přímý dopad na platy učitelů," dodal.

Oproti původním plánům má jít příští rok na platy učitelů o 250 miliónů korun méně, tatáž částka se škrtne na pomůckách. V letech 2014 a 2015 má být na platech a pomůckách škrtnuto celkově téměř půl miliardy.

V materiálu, který v pondělí projednávala vláda, stojí: "V kapitole ministerstva školství v oblasti regionálního školství se navrhuje dosáhnout v roce 2013 úspory v platech pedagogických pracovníků regionálního školství včetně souvisejících odvodů ve výši 3.997,040.000 korun." Čtvrtina těchto peněz by se měla uspořit na optimalizaci sítě škol, tedy slučování či rušení.

Vysoké školy přijdou o 300 miliónů

Návrh pobouřil i školské odbory. Jejich šéf František Dobšík uvedl, že se jedná o provokaci. Snížení o čtvrt miliardy pro příští rok se podle něho v platech učitelů projeví snížením v řádu stokorun. Vládní návrh podle něj způsobí ve školství nejistotu, odbory proti němu chtějí protestovat. Jakou formu protestu zvolí, ale Dobšík zatím nechtěl říct. Neprodleně se chce sejít s ministrem školství Petrem Fialou a situaci s ním napřed projednat.

Vysoké školy by měly příští rok dostat o 300 miliónů korun méně, než vláda původně plánovala. Ušetřit prý mohou například úpravou standardní délky vysokoškolského studia. V dalších dvou letech by se pak jejich rozpočet měl každoročně snížit o dalších 600 miliónů. Škrtat by se mělo i vědě, například Akademie věd má přijít oproti letošku o víc než půl miliardy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám