Hlavní obsah

Kvůli rychlému tání sněhu se zvedly hladiny řek, platí bdělost

– Praha • Aktualizováno

Vlivem nynějších vysokých teplot začal rychleji tát na horách sníh, který zvedl hladiny některých řek. Prvního povodňového stupně tak v neděli ráno dosáhla Želetavka ve Vysočanech, Dyje v Podhradí, Šlapanka v Mírovce a Kamenice ve Hřensku, sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Voda z tajícího sněhu z okolních kopců a polí zaplavila o víkendu silnici I/15, která spojuje Českou Lípu s Litoměřicemi.

Článek

Hladiny se zvedají hlavně u řek, jejichž povodí je v oblastech, kde sněhová pokrývka dosahuje kolem deseti až 25 centimetrů. Konkrétně jde o kraje Plzeňský, Liberecký, Jihočeský, Královéhradecký, Pardubický a Vysočinu.

Podle meteorologů tající sníh zvedne hladiny řek i v dalších oblastech, kde je stále sněhová pokrývka. Ojediněle mohou dosáhnout stupně bdělosti, vyšší stupně ČHMÚ neočekává. "Díky ustávání srážek a ochlazení v průběhu noci bude v pondělí intenzita tání klesat," dodali meteorologové.

Voda z tajícího sněhu z okolních kopců a polí zaplavila o víkendu i silnici I/15, která spojuje Českou Lípu s Litoměřicemi. Na důležitou komunikaci u Stvolínek se dostaly i nánosy hlíny a zůstane uzavřená pravděpodobně až do pondělních 12:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám