Hlavní obsah

Kvůli dotační aféře skončil v čele ROP Severozápad exhejtman za ODS Šulc

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výbor regionální rady Severozápad sesadil na svém pondělním jednání z místa předsedy ROP Severozápad poslance a bývalého hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce (ODS). Ten je podle radních zodpovědný za dotační skandály.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Jiří Šulc

Článek

Šulcovo odvolání potvrdil ČTK šéf ústecké ČSSD Arno Fišera, podle kterého nese Šulc politickou zodpovědnost za problémy dotačního úřadu, do něhož přivedl předchozího ředitele Petra Kušnierze. Ten čelí obžalobě z přijímání úplatků výměnou za kladné vyřízení žádostí. Česká televize uvedla, že poslanec rezignoval sám poté, co se v návrhu na program pondělní schůze objevilo právě projednávání jeho odstoupení.

Výbor regionální rady Severozápad dohlíží na stejnojmenný Regionální operační program a má 16 členů. Šest mandátů má ústecká ČSSD, pět karlovarská. Šulc je z ODS ve výboru sám. Čtyři zbylí členové jsou za jiná politická uskupení.

Jiří Šulc se aktivně pohybuje v politice od roku 1994, během své politické dráhy vystřídal posty mosteckého starosty, primátora a ústeckého hejtmana. V roce 2010 byl zvolen do Poslanecké sněmovny. Jako jediný poslanec také nevstoupil do žádného sněmovního výboru, komise či stálé delegace.

V minulých dnech se ČSSD ohradila proti Šulcově čtvrtečnímu vystoupení ve Sněmovně. Podle sociálních demokratů se snažil zbavit odpovědnosti za situaci v ROP Severozápad.

Ústecký dotační úřad chyboval podle nedávného auditu firmy Deloitte Advisory ve všech 35 zkoumaných případech evropských dotací. V minulých dnech se pak úřad stal opakovaně terčem policejních kontrol. Před týdnem ministerstva pro místní rozvoj a financí rozhodla o pozastavení dotačního programu Severozápad. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám