Hlavní obsah

Kvůli dalším možným výbuchům evakuovala policie 200 lidí z okolí muničního skladu

Právo, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně dvě stovky obyvatel Vlachovic a Lipové na Zlínsku muselo ve čtvrtek ráno opustit na téměř celý den své obydlí kvůli dalším možným výbuchům v nedalekém muničním skladu ve Vrběticích na Slavičínsku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pracovníci obecního úřadu ve Vlachovicích nad mapou evakuačního plánu

Článek

Většina evakuovaných odjela za svými příbuznými či vyrazila na výlety. Do svých domů se mohou vrátit po šestnácté hodině. Jen hrstka z nich využila nabídky evakuačních prostor, které obce zřídily při vlachovickém kulturním domě a ve Slavičíně v sokolovně.

„Dnes se z dotčené části Vlachovic evakuovalo několik desítek lidí. Svá obydlí opouštěli bez problémů. Jednotlivé domy kontrolují policisté,“ uvedla starostka Vlachovic Ludmila Nejedlá. Jak sama přiznala, v pátek čeká obec náročnější úkol. „Musíme evakuovat celou místní část Vrbětice plus osadu s finskými domky, což je zhruba sedm set osob.

Evakuační centrum lidé příliš nevyužili

Evakuace se dotkla také obyvatel Lipové na Slavičínsku, konkrétně asi 150 osob. „Jedeme na výlet do Zlína a Slavičína. Vzala jsem si volno z práce. Ráno jsme jen nakrmili zvířata a vyrážíme. Nemá cenu něco podcenit, nikdo z nás neví, co v těch skladech ve skutečnosti může být. Už při prvním výbuchu minulý čtvrtek se nám sesypalo několik výplní skleníku. Otřásl se celý dům,“ sdělila Věra Kašpárková z Lipové.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Z Lipové na celý den odcházely celé rodiny. Celkem asi 150 lidí.

Starosta Lipové Miroslav Pala Právu potvrdil, že evakuace proběhla v jeho obci ve čtvrtek ráno bez problémů. „Lidem jsem dal vědět už včera v podvečer. Prošel jsem dům od domu. Většina lidí odjela za známými či rodinou. Jen dvě ženy odvezli hasiči do slavičínské sokolovny. A jednoho těžce nemocného musela odvézt sanitka do nemocnice,“ poznamenal Pala. V sousedních Vlachovicích využila evakuačního zázemí pouze jediná žena. „Zavřela jsem doma psa i kočku a odešla sem, do kulturáku. Doufám, že se ještě odpoledne budu moci vrátit domů,“ sdělila Marie Surovcová.

Evakuace obou částí obcí byla nařízena ve chvíli, kdy pyrotechnici prozkoumávají areál muničního skladu a bývalého vojenského areálu ve Vrběticích. Pokud by narazili na nevybuchlou poškozenou munici, zřejmě by přikročili k její likvidaci.

V bývalém vojenském areálu vybuchl minulý čtvrtek sklad s uskladněnou municí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policisté procházeli v dotčených oblastech dům od domu.

Otřesy byly patrné i několik kilometrů daleko. Poškození kvůli silné tlakové vlně hlásili i z Valašských Klobouk. Tlaková vlna rozbíjela skleněné výplně oken, dveří, skleníky a části střech. Ani po týdnu nejsou informace o dvou zaměstnancích firmy Imex Group, která se zabývá obchodováním s vojenským materiálem. Pyrotechnici se do samotného epicentra výbuchu stále ještě nedostali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám