Hlavní obsah

Kvůli aféře kolem pošty se sejde bezpečnostní rada

Právo, ČTK, rsk
Aktualizováno

Kvůli kauze týkající se údajné korupce při jednání s Českou poštou se ve čtvrtek sejde předesnictvo Bezpečnostní rady státu. Požádal o to v neděli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„Předsednictvo bezpečnostní rady státu se sejde ve čtvrtek 20. srpna po jednání vlády. Na žádost ministra vnitra se bude zabývat i situací kolem České pošty,” sdělil Právu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Důvodem je ohrožení ekonomických zájmů státního podniku Česká pošta a rovněž s tím související pokus destabilizovat pomocí zpravodajsko-bezpečnostních prostředků situaci v resortu ministerstva vnitra," informovala mluvčí ministerstva Lucie Nováková.

Ministrova nedělní aktivita velmi pravděpodobně souvisí s informacemi o údajné korupci při jednání s poštou, které ve středu zveřejnil server Neovlivní.cz. V případu je zmiňováno právě i Chovancovo jméno, který ale jakékoli takové obvinění odmítl.

Aféra údajného třímiliónového úplatku

Úplatek údajně žádal člen středočeské ČSSD Kamil Choc. Peníze chtěl po podnikateli Lukáši Čadkovi, který vede s Českou poštou spor o 24 miliónů korun, sdělil již dříve Nadační fond proti korupci (NFPK). Ve sporu jde prý o zakázku, kterou Čadkova firma plnila pro Českou poštu v roce 2010. Z obchodu nakonec sešlo, což přivedlo podnikatele ke krachu. Čadkovi se pak ozval Choc s nabídkou, že spor vyřeší. Podmínkou údajně bylo, že mu Čadek zaplatí tři milióny v hotovosti.

Z jednání mezi Čadkem a Chocem je prý nahrávka, na které Choc slibuje, že získá nový kontrakt za tři milióny korun, dva pro ČSSD, jeden přímo pro ministra vnitra Chovance, do jehož gesce pošta spadá. Chovanec i ČSSD se od kauzy distancovali. Ministr podal již dříve kvůli případu trestní oznámení. Věc vyšetřuje policie.

Trestní oznámení podala v minulosti i Česká pošta, která ho později rozšířila. "Důvodem rozšíření trestního oznámení z června a podání nového jsou zjevně zfalšované emaily, které jsou záměrně šířeny do médií s cílem poškodit Českou poštu a její představitele," uvedla pošta tento týden v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám