Hlavní obsah

Kühnl: Správní poplatky by neměly vzrůst prudce

Právo, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Návrh zákona o správních poplatcích, který ve Sněmovně prošel do druhého čtení, dozná ještě řady změn. Tvrdí to předseda poslaneckého klubu US-DEU Karel Kühnl, podle nějž by poplatky neměly stoupnout tak prudce, jak vláda navrhuje.

Foto: Jiří Smutný
Článek

"Zákon o poplatcích nebyl koaličně projednán a v této podobně je nešťastný," připustil Kühnl v Nedělní partii na TV Prima.

Vláda chce tímto zákonem zavést padesát zcela nových poplatků a desítky těch nynějších zvýšit. Například za registraci auta by měli motoristé platit 800 místo 300 korun, za zápis do registru nemovitostí 600 místo 100 korun, a za přihlášení nebezpečného zvířete 3000 Kč. Přitom teď je za to jen pětisetkorunový poplatek.

"Vláda se snaží vytáhnout občanům z kapsy další peníze, a to je pro nás nepřijatelné. ODS proto požaduje, aby kabinet Vladimíra Špidly svůj návrh stáhl a vypracoval zcela nový koncept," uvedl v tomto diskusním pořadu místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Martin Kocourek (ODS).

Podle Kühnla není skutečně ideální opravovat až ve Sněmovně tři tisíce položek, které zákon o správních poplatcích obsahuje. "Vrátit návrh vládě by ale celou věc prodloužilo o dva měsíce, a to je neúnosné," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám