Hlavní obsah

Kuba nebude splácet svůj dluh lékem na cukrovku, rozhodl Ludvík

Česko nemá zájem o lék pro pacienty s cukrovkou, kterým chtěla Kuba splácet dluh, jenž vůči ČR má. Medikament nemá registraci v Evropské unii a podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka chybí srovnání s existujícími preparáty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloslav Ludvík

Článek

Lék Heberprot-P se používá při léčbě takzvané diabetické nohy, kdy pacientům hrozí amputace. Slovenská média nedávno informovala o tom, že Slovensko se rozhodlo lék z Kuby nabídnout svým pacientům. Dodávka by rovněž měla být součástí vyrovnání dluhu z minulosti.

"Když jsem se na místě seznámil se situací, rozhodl jsem se, že budeme opatrnější," řekl Ludvík. Podle něj lék několik let čeká na registraci v EU. Aby mohl být používán v české klinické praxi, musela by kubánská strana podle mluvčí lékového ústavu Lucie Přinesdomové doložit veškeré informace týkající se jakosti, účinnosti a bezpečnosti daného léčivého přípravku v souladu s českou, respektive unijní legislativou. Požadovanou dokumentaci ale Kuba nedodala.

"Tuším, že chybí třetí fáze klinického zkoušení, a navíc tam není srovnání s existujícími preparáty. Mně se moc nechtělo jít do situace, kdy budou Češi tak trochu pokusní králíci," doplnil Ludvík. Jinou nabídku na splacení dluhu, která by se týkala dodávek ve zdravotnictví, česká strana nedostala. Kubánský dluh ke konci roku 2015 činil v civilních úvěrech přes 6,9 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám