Hlavní obsah

Hamáček: Vypadá to nadějně, ještě ale nemůžeme slavit

Praha

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) vypadá situace v České republice nadějně. Klesá totiž poměr mezidenního nárůstu v počtu nakažených. Čísla se aktuálně pohybují kolem 10 procent. Podle ministra ale ještě není čas k oslavám, omezení kvůli koronaviru tak budou ještě chvíli trvat.

TK po jednání stálé pracovní skupiny Ústředního krizového štábu Video: ČTK

 
Článek

„Čísla vypadají nadějně, klesá poměr mezidenního nárůstů, pohybujeme se teď pod deseti procenty. Původní čísla byla přitom až 45 procent,” sdělil na tiskové konferenci Hamáček.

To tedy znamená, že počet nově nakažených koronavirem nestoupá již tak skokově, jako když se v Česku objevily první případy.

Očekáváme 14 tisíc pozitivních případů do konce dubna, hlásí odborníci

Koronavirus

Přesto ale podle něho není vyhráno. „Neznamená to, že je čas k oslavám. I 10procentní mezidenní nárůsty jsou nárůsty. V opatřeních tak musíme pokračovat,” dodal Hamáček.

Naznačil tak, že se vláda nechystá k uvolnění vládních opatření. Ty zatím platí do 11. dubna.

Naposled se sešel štáb ve středu. Tehdy jeho šéf ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že chce, aby bylo možné trestat přestupky proti karanténě a dalším vládním opatřením pokutou. Tu by podle něho měli policisté udělovat rovnou na místě.

Za popíjení na předzahrádce budou pokuty 10 000 korun. Hned na místě

Koronavirus

Členové štábu také na poslední schůzi rozhodli, že se budou scházet každý týden ve středu, a to v počtu cca 30 lidí. Mezi členy jsou zástupci policistů, hasičů, armády, ministerstva vnitra či asociace krajů.

Ústřední krizový štáb pod Hamáčkem se bude scházet jednou týdně

Koronavirus

Hamáček stanul v čele štábu teprve v pondělí. Tehdy vystřídal ve funkci epidemiologa a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám